Яворівська райрада пропонує проголоcити 2015 рік в Україні Роком Михайла Вербицького

Яворівська райрада пропонує проголоcити 2015 рік в Україні Роком Михайла Вербицького

13.12.14 10:52 0 673
Яворівська районна рада (Львівська область) звернулася до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо проголошення 2015 року в нашій державі Роком Михайла Вербицького.

Про це повідомив 12 грудня, власкор IA ZIK.

Своє звернення до офіційного Києва депутати Яворівської районної ради Львівської області мотивують так:

«4 березня 2015 року виповнюється 200 років від дня народження українського священика, композитора, диригента, громадського діяча, автора музики до Державного гімну України Михайла Вербицького.

Унікальний талант Михайла Вербицького знайшов своє відображення у різних галузях музичного мистецтва, що підтверджується створеною ним низкою хорових, оркестрових і музично-драматичних композицій. Його творчість мала особливо велике значення для демократичної культури західноукраїнських земель, що розвивалася в особливих і складних умовах.

Високий художній рівень творів Михайла Вербицького, майстерність композиторського письма дають право називати його першим західноукраїнським композитором-професіоналом, незважаючи на те, що він не закінчував спеціальних музичних шкіл і сучасники вважали його митцем-аматором.

Творчість М. Вербицького — важлива сторінка в історії розвитку вітчизняного музичного мистецтва. Творчий спадок митця нараховує 133 відомих композиції: музика до 12 спектаклів, 18 оркестрових робіт, включаючи 9 симфоній, 37 священних хорових робіт, 15 робіт для різних інструментів, 10 романсів, камерні твори, 30 великомасштабних світських хорових робіт, камерні твори, вокальні ансамблі, аранжування народних пісень.

Постать о. Михайла Вербицького тісно пов’язана з Яворівщиною. Тут у селах Завадів та Залужжя він був місцевим священником, а в с. Млини Яворівського повіту ( територія Республіки Польщі) був багатолітнім парохом місцевих українців. У цьому селі й народилася мелодія українського Славня на слова наддніпрянця Павла Чубинського «Ще не вмерла України». Вважається, що перше публічне виконання Державного гімну України відбулося 10 березня 1865 року в Перемишлі, під час першого на західноукраїнських землях України Шевченківського концерту. Пісня стала настільки популярною серед галицької молоді, що у свій час вважалася народною.

Рішенням 37-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 200-річчя з дня народження українського композитора Михайла Вербицького включене до календаря пам’ятних дат на 2014-2015 рік, які будуть відзначатись під егідою цієї найбільш авторитетної в галузі освіти, науки і культури організації.

Відзначення 200-річчя з дня народження Михайла Михайловича Вербицького обумовлене значущістю його постаті для розвитку української культури і державності та дозволить належним чином вшанувати ювілей священика, композитора, диригента, громадського діяча, автора музики до Державного Ггмну України «Ще не вмерла України» Михайла Вербицького, віддати шану його таланту.

Враховуючи вищенаведене, пропонуємо проголосити 2015 рік в Україні – Роком Михайла Вербицького, розробити та затвердити план необхідних заходів з відзначення 200-річчя о. Михайла Вербицького».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Начальник буковинської ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ