На Вінничині 14 днів чорнобильського пекла Миколи Бутріна

На Вінничині 14 днів чорнобильського пекла Миколи Бутріна

13.12.14 09:23 0 593
В 1985 році Бутрін Микола Миколайович почав працювати в органах внутрішніх справ у Жмеринському РВ УМВС міліціонером патрульної служби. 1 травня, перебуваючи на службі по охороні громадського порядку під час проведення параду, був викликаний до районного відділку, де повідомили про аварію на Чорнобильській ЧАЕС.

26-річний правоохоронець відразу ж був зарахований в звідний загін Вінницької області для виїзду в зону Чорнобиля. 150 осіб звідного загону о 23. 00 вирушили в дорогу. Через три дні вся колона прибула в населений пункт поблизу Іванкова. Правоохоронців висадили біля школи, з якої одразу ж вивели дітей і посадили в ті самі автобуси для евакуації. За три години приміщення школи було обладнане під відділення міліції.

На наступний день працівники правоохоронних органів, розподілені по двох, виїхали в кожен населений пункт. З 8.00 до 19.00 вони здійснювали охорону громадського порядку. Завдання полягало в тому, щоб не допустити мародерства, виявляти людей, які не хочуть покидати населених пунктів під час евакуації.

Заїхавши до населеного пункту, Микола з напарником побачили лише пустку та зграю бездомних собак, які ще донедавна могли вкусити кожного, хто наблизиться до подвір'я господаря. А тепер благаючими очима дивилися на кожного, хто б дав маленький кусочок хліба. Найважче було витерпіти тридцятиградусну спеку. Вода в населених пунктах стала не питною, а в виданій на день флязі вона ставала кип'ятком.

Згодом ситуація в Чорнобилі загострилася, і загін Вінницького РВ УМВС був на певний час перекинутий в Чорнобиль та Прип'ять. Там не було жодної живої душі, місто наче вимерло.

В Прип'ять Миколу та інших правоохоронців доставляли БТРами, броня танка в 7 разів краще захищала від радіації, ніж звичайний автомобіль. БТР зупинявся так, щоб прилад нічного бачення через вікна перевіряв оселі на наявність в них людей. Двоє правоохоронців проводили огляд помешкань та опечатували їх.

Бутрін Микола пробув в Чорнобильській зоні 14 днів. Життя його продовжувалось, працював в правоохоронних органах: в Нюсанському РВ УМВС республіки Молдови, в Дондюшанському РВ УМВС, в Чернівецькому, але чорний слід від того страшного лиха залишився на все життя. До двадцятиріччя відзначення аварії на Чорнобильській АЕС Указом Президента Миколі Миколайовичу було присвоєно позачергове звання полковника міліції.

ВЗГ УМВС України

у Вінницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Керівник прикарпатської ...
Наступна новина: Звернення начальника ...

КОМЕНТАРІ