У Рівненській області СПОГАДИ ПРО МИРНИЙ АТОМ

У Рівненській області СПОГАДИ ПРО МИРНИЙ АТОМ

13.12.14 15:03 0 787
14 грудня 1986 року було закінчено будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Указом Президента України визначено, що саме цього дня щорічно відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. З того часу минуло двадцять вісім років, але й досі у пам'яті правоохоронців, які брали участь у ліквідації наслідків аварії, живуть тяжкі спогади про події тих страшних днів.

Напередодні Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС своїми спогадами діляться люди, які ціною свого здоров'я змогли здолати страшну трагедію двадцятого століття - пенсіонери органів внутрішніх справ Олег Костянтинович Аржаних та Володимир Ярославович Похила, які брали активну участь в ліквідації наслідків чорнобильського лиха.

Чорнобильська трагедія, розповідають пенсіонери, належить до тих подій, справжнє значення яких ми осягнули через багато років. Страшні наслідки «мирного атому» залишили свій відбиток на найголовнішому – житті та здоров‘ї.

Похила Володимир Ярославович та Аржаних Олег Костянтинович потрапили до Чорнобиля 15 травня 1986 року. Правоохоронці працювали у тридцятикілометровій зоні від ЧАЕС понад місяць. Вони і їхні колеги відбували службу в небезпечних умовах, коли рівень радіації зашкалював за усіма можливими показниками, а з усіх засобів безпеки у них були польова форма, маски на обличчя і дозиметри у кишенях, та й ті користі приносили мало. Основним завданням правоохоронців була охорона громадського порядку та недопущення проявів мародерства у виселених селах. У той час люди не хотіли покидати нажите майно. І переховувалися у лісі. Міліціонери виявляли таких людей і примусово переселяли. Кажуть, що надивилися багато лиха.

пенсіонери згадують своїх побратимів, які у такі важкі часи були з ними пліч-о-пліч: це Микола Кухлевський, Володимир Дмитрук, Олександр Гаврилюк, Тарас Таращук та багато інших, які не дочекалися цього дня. Хвала їм і слава!

Переважна більшість громадян, залучених у 1986 до ліквідації катастрофи, отримали велике іонізуюче навантаження і майже одразу опинялися в лікарнях та шпиталях, а цілий букет важких недуг зробили їх непрацездатними.

Та якби не ці люди, задіяні у ліквідації, то наслідки Чорнобильської катастрофи були б набагато більшими, трагічними та руйнівними. Тому їхні героїчні вчинки завжди пам'ятатимуть нащадки. Шана їм і низький уклін.

Олеся Шевченко,

Дубенський МВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міський голова Микола ...
Наступна новина: На Тернопіллі рятувальники ...

КОМЕНТАРІ