Відбудеться громадське обговорення щодо присвоєння Тернопільській музичній школі № 2 імені Михайла Вербицького

Відбудеться громадське обговорення щодо присвоєння Тернопільській музичній школі № 2 імені Михайла Вербицького

13.12.14 16:10 0 792
Оприлюднення інформаційного повідомлення про проведення громадського обговорення

Законом України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» (№4865-VI від 24.05.2012) передбачено процедуру присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій. Згідно ст. 6 вказаного Закону необхідно подати узагальнені зауваження і пропозиції, що надійшли під час громадського обговорення. Постановою Кабінету Міністрів України №989 від 24 жовтня 2012 року «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» затверджено порядок проведення громадського обговорення. У зв’язку з цим, подаємо відповідну інформацію на сайті.

Найменування юридичної особи, якій пропонується присвоїти ім’я фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події: комунальна установа початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад «Тернопільська музична школа № 2».

Ім’я фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події, що пропонується присвоїти юридичній особі: Михайло Вербицький.

Обґрунтування пропозиції:.

Михайло Вербицький народився 4 березня 1815 року у селі Явірник Руський, на Лемкiвщинi, де його батько Михайло був священиком. Коли Михайлові виповнилося 10 років, помер батько і ним та його молодшим братом заопікувався їх далекий родич Перемишльський владика Іван Снігурський, один з найяскравіших діячів Української греко-католицької церкви.

У 1828 році при Перемишльській катедрі владика Іван Снігурський заснував хор, а згодом і музичну школу, в яких співав і навчався Михайло. Уже на Великдень наступного 1829 року цей хор з великим успіхом дебютував в урочистому богослуженні, де Вербицький разом з Іваном Лаврівським виступили як солісти. Побачивши такий блискучий результат, Іван Снігурський запрошує з Чехії кваліфікованого диригента і композитора Алоїза Нанке: у Нанке Михайло Вербицький отримав ґрунтовну музичну освіту, зокрема, з композиції. Безперечно, важливе значення для формування Вербицького як композитора мав репертуар хору, в якому були як твори віденських класиків Й. Гайдна, В.А. Моцарта, так і музика композиторів "золотої доби" української музики — М. Березовського та Д. Бортнянського.

Згодом Михайло Вербицький вступає до Львівської духовної семінарії. Заняття музикою не перериваються: керує хором семінарії, опановує гру на гітарі, яка супроводжувала його протягом усього життя. Численні твори, перекладені або створені ним для гітари, здобули широку популярність у галицькому домашньому музикуванні. До нашого часу зберігся створене ним "Поученіє Хітари", яке стало першим подібним посібником в Україні.

У другій половині сорокових років Михайло Вербицький звертається до релігійної музики — і в цей період пише повну Літургію на мішаний хор (1847), яка і звучить у багатьох церквах Західної України. Окрім Літургії, він створює знамените "Ангел вопіяше" та інші церковні композиції.

Складні життєві обставини відтягнули висвячення на священика, — і щойно 1850 року він отримує єрейські свячення. Кілька років йому доводилося переїжджати з однієї сільської парохії на іншу, аж поки 1856 року він не осів у селі Млинах на Яворівщині, де прожив решту свого життя. Та матеріальні нестатки і тут не покидали його.

В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, творив музику. Серед його учнів були отці-композитори Віктор Матюк і Порфирій Бажанський. Помер Михайло Вербицький 1870 року в Млинах, проживши лише 55 років.

Педагогічний колектив школи націлений на постійне вдосконалення форм та методів навчання, пошук та залучення талановитих дітей до мистецтва Михайла Вербицького.

Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо присвоєння юридичній особі імені фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події:

- Педагогічний колектив початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу «Тернопільська музична школа № 2» (витяг з протоколу № 2 від 26.11.2014р.)

Строк, місце, час проведення заходів з громадського обговорення, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників:

Форма громадського обговорення: публічне громадське обговорення в рамках педагогічної ради викладачів Тернопільської музичної школи № 2.

Дата громадського обговорення : 21.01.2015 року .

Місце проведення : Тернопільська музична школа № 2.

Поштова адреса та (або) адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форму для подання пропозицій (зауважень):

Усі пропозиції та зауваження подаються в письмовій або усній формі Тернопільській музичній школі №2 протягом 40 днів з дати опублікування відповідного інформаційного повідомлення за адресою: м. Тернопіль, вул. Пушкіна ,4 тел.(0352) 28-39-02 . info @ music 2. te. ua

Місцезнаходження та (або) адресу електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: м.Тернопіль, вул. Пушкіна ,4 тел.(0352) 28-39-02 . info @ music 2. te. ua

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення:

Ткачук Валерій Леонідович

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення:

Узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором протягом 14 днів після закінчення строку подання пропозицій. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Тернопільської міської ради www.rada.te.ua та Тернопільської музичної школи №2 www.musiс2. te.ua

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання щодо присвоєння Тернопільській музичній школі № 2 імені Михайла Вербицького.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинська область: ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ