На Тернопільщині ініціюють створення дрібних сільськогосподарських підприємств

На Тернопільщині ініціюють створення дрібних сільськогосподарських підприємств

13.12.14 16:30 0 813
Підтримка та розвиток новостворених і діючих сільськогосподарських кооперативів є одним з найважливіших завдань департаменту агропромислового комплексу Тернопільської облдержадміністрації, повідомив на засідання колегії 12 грудня директор департаменту Олег Напора. Відтак, на місцях представників виконавчої влади закликають проводити моніторинг та вести базу даних тих осіб, які бажають створити дрібні господарства.

«Ми сприятимемо створенню пілотних проектів, які спрямовують для підтримки сільськогосподарських кооперативів, - зазначив заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Василь Кічак. - Таким дрібним господарствам держава надаватиме фінансову підтримку у вигляді кредитів. особлива увага прикута до якості виробленої продукції. Таким чином у недалекому майбутньому ми переведемо наші ринки збуту у Європу».

Загалом, в області спостерігають поступове відродження галузі сільського господарства, зростає його валове виробництво. За січень-листопад 2014 року всіма категоріями господарств області вироблено валової продукції сільського господарства (тваринництва) на суму 861 млн. гривень, що становить 111,1% відносно рівня 2013 року. Приріст виробництва в сільськогосподарських підприємствах склав 22,0%.

«Потрібно врахувати, що потужне виробництво проводиться лише у декількох районах, - продовжив Володимир Кічак. – Тому зрушення галузі можна вважати суттєвими. Зокрема, найпозитивніші тенденції спостерігають щодо виробництва м'яса, яке збільшилось у порівнянні з минулим роком на 11%. Лідерами виробництва є Лановецький район (виробництво зросло на 13%), Зборівський, Гусятинський, Борщівський, Тернопільський та Теребовлянський райони. Окрім того, втричі зросли обсяги виробництва свинини в області, у вісім разів – м'яса птиці».

Загалом, за одинадцять місяців 2014 року всіма категоріями господарств вироблено м'яса – 65,8 тис. тонн (зросло на 6,7 тис. тонн або на 11,3%), молока – 455,0 тис. тонн (зменшилося на 5,5 тис. тонн або на 1,2%), яєць – 410,1 млн. штук (більше на 2,5 млн. шт. або на 0,6%).

Станом на 01 грудня 2014 року в усіх категоріях господарств утримується 187,5 тис. голів ВРХ, в тому числі корів – 105,4 тис. голів. Поголів'я ВРХ до відповідного періоду минулого року зменшилося на 6,8 тис. голів, в тому числі корів на 2,6 тис. голів або відповідно на 3,5% та 2,4%. Поголів'я свиней в усіх категоріях господарств становить 446,4 тис. голів, що більше до минулого року на 37,8 тис. голів або на 9,3%, поголів'я птиці – 5280,7 тис. голів, збільшено до відповідного періоду минулого року на 373,3 тис. голів або на 7,6%.

Найбільший приріст поголів'я ВРХ у порівнянні з відповідним періодом минулого року забезпечили господарства Бучацького, Козівського, Збаразького районів. Також у цих районах найвищі показники по виробництві молока.

«Зменшення обсягів виробництва молока та кількості поголів'я великої рогатої худоби пов'язане із зменшення кількості домогосподарств в області. Адже у селах погіршується демографічна ситуація, спостерігається негативна цінова політика та відсутність підтримки з боку держави, - додав Василь Кічак. – Над тим , щоб відродити невеличкі ферми, працюють у Бучацькому, Теребовлянському, Козівському, Шумському, Бережанському районах. З метою нарощення виробництва тваринницької продукції в області проводять реалізацію інвестиційних проектів по реконструкції та будівництву тваринницьких комплексів. Відтак, триває будівництво молочного комплексу в ПАП «Агропродсервіс» у Козівському районі, нарощення потужності ПАП «Агропродсервіс» у смт. Ланівці, реконструкція ферми у Підгаєцькому районі, а також у ТОВ «Птахофабрика Тернопільська» в с. Великі Гаї Тернопільського району, завершують будівництво двох приміщень у ПАП «Довіра» Чортківського району».

Завданням керівників на місцях є вирішення питання зайнятості населення у сільській місцевості, збільшення виробничих потужностей господарств та покращення інфраструктури села, додав Володимир Кічак. Також директор департаменту агропромислового комплексу ОДА Олег Напора зазначив, що важливо вивчати новітні ідеї в галузі технологій, які можна впроваджувати на підприємствах.

«Механізм впровадження цих ідей повинен бути відпрацьований на місцях, - додав Олег Напора. – Зокрема, потрібно проводити збори з місцевим населенням та обговорювати перспективи відродження недіючих господарств. Відтак, це спростить діяльність майбутніх інвесторів, яких інформуватимуть заздалегідь про дозволені обсяги впроваджених робіт».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міліціонери Волині не ...
Наступна новина: У Житомирі вшанували ...

КОМЕНТАРІ