На Тернопільщини створюють оперативні штаби та групи для робіт під час пропуску льодоходу,повені і паводків

На Тернопільщини створюють оперативні штаби та групи для робіт під час пропуску льодоходу,повені і паводків

13.12.14 08:50 0 670
План дій органів управління цивільного захисту, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2015 році затвердили на засіданні обласної колегії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Засідання провели за дорученням виконувача обов'язків голови Тернопільської облдержадміністрації Івана Крисака 11 грудня.

Як доповів головний спеціаліст відділу оповіщення інформаційного забезпечення та організації заходів цивільного захисту управління з питань цивільного захисту населення ОДА Богдан Місюк, у зоні ризику можливого утворення льодового затору перебувають території Борщівського, Заліщицького та Монастириського районів, у зону підтоплення потрапляє 1600 домогосподарств у 112 населених пунктах області.

«На ситуацію впливають наступні чинники: запаси снігу у верхній частині річки Дністер, режим сніготанення, кількість весняних опадів, ймовірне руйнування гідротехнічних споруд, - зазначив Богдан Місюк. – Із метою належної підготовки до оперативного реагування при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій, пов'язаних з пропуском льодоходу, повені та паводків у 2015 році, пропонуємо вжити ряд заходів, які подаємо у плані».

Зокрема, для уникнення надзвичайних ситуацій в області, потрібно відкоригувати карти-схеми зон можливого їх виникнення та визначити об'єкти життєзабезпечення населення, транспорту, енергетики, зв'язку, що можуть зазнати негативного впливу природних явищ.

Також згідно плану необхідно уточнити порядок своєчасного доведення попереджень і оповіщень до населення, робочого персоналу та керівників усіх рівнів про можливу загрозу під час пропуску льодоходу, повені і паводків та її масштабів. Окрім того, створити оперативні штаби та групи для керівництва даними роботами. Вони працюватимуть в режимі цілодобового чергування.

В області планують забезпечити проведення регулярних спостережень за гідрологічним і льодовим режимом річок під час формування та проходження водопілля та своєчасне складання прогнозів характеристик пропуску льодоходу, повені та паводків. Також перевірятимуть стан і готовність водосховищ, водогосподарських і гідротехнічних споруд, ставків, меліоративних систем та об'єктів, які знаходяться в зоні впливу шкідливої дії під час пропуску льодоходу, повені та паводків. Особливу увагу при цьому звертатимуть на стан об'єктів життєзабезпечення населення і галузей економіки, у тому числі мостів, тунелів, ліній зв'язку та електромереж, теплоцентралей, систем зливної каналізації, а також стан відповідної техніки.

В управлінні ДСНС в області акцентують увагу на тому, що не можна допускати в період проходження льодоходу, повені та паводків відключення від енергопостачання та електрозв'язку організацій і постів гідрометеорологічної служби, що здійснюють гідрометеорологічні спостереження. Для населення потрібно також уточнити плани евакуації, передбачити охорону та захист об'єктів і матеріальних цінностей, які неможливо вивезти із зони підтоплення.

"Відтак, проведуть заходи із життєзабезпечення та створення необхідних побутових умов в місцях тимчасового розміщення евакуйованого населення, - додав Богдан Місюк. – Здійснюватиметься забезпечення нормативними запасами реагентів, знезаражуючих засобів та реактивів для очищення, знезараження питної води, проведитиметься посилений відомчий лабораторний контроль державного санітарного нагляду під час пропуску льодоходу, повені та паводків. Ще одним завданням є визначення у складі регіонального, місцевих та об'єктових матеріальних резервів, призначених для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, необхідного аварійного запасу будівельних та сипучих матеріалів, мішків, засобів освітлювання, захисного одягу, шанцевого інструменту, а також забезпечення його завчасного та раціонального розміщення поблизу зон можливого підтоплення».

Місцеві органи виконавчої влади повинні затвердити відповідні плани дій щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2015 році до 25 грудня. Про їх виконання необхідно доповісти облдержадміністрації до 20 лютого.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпаття: на ...
Наступна новина: Дві людини загинуло та ще ...

КОМЕНТАРІ