Іноземці покажуть,як впроваджувати реформи,але змінювати Україну треба нам,– «Вільний мікрофон»

Іноземці покажуть,як впроваджувати реформи,але змінювати Україну треба нам,– «Вільний мікрофон»

16.12.14 15:14 0 681
Близько 60% мешканців Західної України і Києва, які взяли участь у зніманні народного проекту «Вільний мікрофон» телеканалу ZIK 13 грудня, вірять, що запрошення міністрів-іноземців в уряд стане позитивним досвідом для України. Утім, є чимало і таких – майже 40%, – хто переконаний: у Кабміні мають працювати лише українці, які добре знають внутрішню ситуацію в країні, знають менталітет народу.

Такими є результати опитування традиційної рубрики програми «Питання тижня» – «Чи можуть щось змінити в Україні міністри-іноземці?».

«Звичайно, іноземці в уряді здатні впровадити в Україні позитивні зміни, – висловив думку багатьох чоловік у Києві. – Нам, передусім, потрібні сильні менеджери. Країна – це як велике підприємство, де мають працювати хороші спеціалісти. А звідки вони родом – немає значення».

Серед аргументів «за» запрошення міністрів-іноземців учасники «Вільного мікрофону» часто називали наявність досвіду впровадження реформ, західний, сучасний тип мислення, а ще той факт, що нові урядовці не були задіяні у старих корупційних схемах, які і досі процвітають в Україні.

«Корни коррупции зашли так далеко, кланы заимосвязаны, что мне кажется непросто найти человека, который не повязан со старыми схемами. Поэтому это правильно – пригласить иностранцев», – міркував ще один киянин.

«Приглашений иностранцев с целью передачи опыта, с целью привития определенных традиций, подходов в управлении, направленном на лучшее – это позитивно», – зазначив інший чоловік.

А народний оратор із Тернополя взагалі вирішив провести історичні паралелі. Мовляв, свого часу саме прихід на княжий трон «іноземця» варяга Олега дав новий поштовх у розвитку Київської Русі.

Водночас чимало учасників «Вільного мікрофона» зауважували: іноземці можуть показати, як впроваджувати реформи, вказати на те, які зміни потрібні України. Але те, як нововведення приживуться в нашій країні, передусім залежить від самих українців, від їхнього бажання змінюватися і змінювати своє життя.

«Міністри-іноземці можуть запропонувати багато нових реформ, – переконаний рівнянин. – Але питання в іншому: чи зможуть українці прийняти ці реформи, чи зможуть змінити свою свідомість?».

«Іноземці ніколи не змінять Україну. Вони можуть подати приклад того, як краще щось зробити, але не більше, – заявив чернівчанин. – Потрібно знати наші умови, наш менталітет. Це міністри, які прийшли до нас як гості на кілька років, але змінювати країну ми повинні самі».

Саме різниця у менталітеті – чи не головний аргумент «проти» роботи в уряді іноземців. «Хіба вони можуть знати, чого хоче наш народ?», – задав запитання хлопець у Чернівцях.

І в Києві, і у Західній Україні багато людей говорили про те, що у Кабмін треба було запрошувати молодих прогресивних українських фахівців.

«У нас 46 мільйонів 300 тисяч населення, ­­– констатував дідусь у Луцьку. – Невже серед них не можна вибрати 18-20 урядовців, які не були б заангажовані і не корумповані, могли би працювати на благо Україні?».

«Неужели у нас нет умных молодых людей, которые знают наши все нужды, наш менталитет, – зі схожою промовою виступила киянка. – Считаю, что наших молодых людей нужно привлекать во власть. А всех стариков вымести оттуда».

Більше думок українців про те, чи зможуть міністри-іноземці впровадити зміни в країні, можна почути щовечора на телеканалі ZIK у спеціальних випусках народного проекту «Вільний мікрофон» – «Питання тижня». Поточні випуски програми дивіться щодня і щогодини у денний та вечірній час.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Попри 30% зменшення ...
Наступна новина: У Волинській області не без ...

КОМЕНТАРІ