На Тернопіллі у сільських місцевостях відроджують індивідуальне житлове будівництво

На Тернопіллі у сільських місцевостях відроджують індивідуальне житлове будівництво

16.12.14 11:56 0 754
Розробити районні програми «Власний дім» доручили начальникам управлінь агропромислового розвитку всіх районів області. Реалізація програми надасть можливість сільським забудовникам отримати пільгові кредити для будівництва, придбання та газифікації житла.

Про це повідомили на засіданні колегії департаменту агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації 12 грудня.

Регіональна програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2011-2015 роки спрямована на реалізацію державної політики України у галузі житлового будівництва, збільшення обсягів індивідуального житлового будівництва, поліпшення інженерного забезпечення та благоустрою житла, підтримку молодих та багатодітних сімей, часткове розв'язання проблем зайнятості, зокрема в сільській місцевості, створення умов для збільшення доходів та підвищення економічної активності сільського населення.

«На сьогоднішній день обсяги будівництва житла на селі та його інженерного облаштування залишаються низькими головним чином через відсутність у селян необхідних грошових нагромаджень. Оплата праці в сільському господарстві вдвічі нижча від середньої в економіці, також спостерігається низький рівень благоустрою сільського життя. Саме тому впроваджують систему пільг для стимулювання будівництва на селі. Програма «Власний дім» надає можливість отримати державний пільговий кредит під 3% річних, а у випадку наявності трьох неповнолітніх дітей – безвідсотковий кредит, - повідомив директор ДП Тернопільський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Ярослав Бісовський. – З цією метою слід передбачити істотне збільшення обсягів фінансування комплексної Програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» з державного, обласного, районного бюджетів та з інших додаткових джерел».

Протягом 2014 року із забудовниками області укладено 62 кредитних угоди. Однак, окремі райони не брали участі у реалізації програми «Власний дім».

«Зовсім не виділяли кошти на програму Борщівський, Заліщицький, Зборівський, Кременецький, Монастириський, Підволочиський, Підгаєцький, Теребовлянський, Шумський райони. Власні районні програми розробили лише у Козівському, Гусятинському та Тернопільському районах», - додав Ярослав Бісовський.

У 2011 – 2013 роках та протягом 11 місяців 2014 року фінансування програми з державного бюджету здійснювалось лише за рахунок спеціального фонду. В такій ситуації надзвичайно актуальним стає фінансування програми за рахунок коштів обласного і районних бюджетів.

«Головним завданням обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі є з акумуляція фінансових ресурсів з різних джерел для подальшого спрямування їх на індивідуальне житлове будівництво в сільській місцевості, - констатував директор департаменту агропромислового комплексу ОДА Олег Напора. - Від державних районних адміністрацій, органів місцевого самоврядування у свою чергу вимагається надання практичної допомоги індивідуальним сільським забудовникам у вирішенні питань вибору та оформлення земельних ділянок та проектів будівель».

Довідково:

За час реалізації обласної програми «Власний дім» (2011 -2014 рр) пільгові кредити отримали 735 сімей, із них:

№ з/п

Назва району

Кількість сімей, які

отримали кредити

1

Бережанський

4

2

Борщівський

0

3

Бучацький

27

4

Гусятинський

26

5

Заліщицький

10

6

Збаразький

44

7

Зборівський

8

8

Козівський

103

9

Кременецький

11

10

Лановецький

297

11

Монастириський

5

12

Підволочиський

9

13

Підгаєцький

5

14

Теребовлянський

16

15

Тернопільський

106

16

Чортківський

29

17

Шумський

35

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ООН виділить для ...
Наступна новина: Правоохоронці затримали ...

КОМЕНТАРІ