На Вінниччині цьогоріч зменшився рівень зареєстрованого безробіття (+фото)

На Вінниччині цьогоріч зменшився рівень зареєстрованого безробіття (+фото)

17.12.14 08:01 0 719
Під керівництвом першого заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Гижка 16 грудня 2014 року в залі засідань ОДА відбулася нарада щодо вирішення актуальних проблем стану соціально-трудових відносин на Вінниччині.

У роботі засідання взяли участь начальник Департаменту соціальної політики облдержадміністрації Анатолій Сопун, перший заступник начальника Вінницького обласного центру зайнятості Світлана Аляб'єва, заступник начальника Департаменту регіонального економічного розвитку ОДА Володимир Репей. На нараді також були присутні заступники голів РДА, начальники управлінь праці та соціального захисту населення, директори районних центрів зайнятості, представники ЗМІ та інші.

В ході засідання обговорили підсумки діяльності робочих груп, які з липня місяця здійснювали моніторинг неповної зайнятості та руху робочої сили на Вінниччині. За словами першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Гижка результат уже помітний нині. Так, виявлено ряд робочих місць, які були не зареєстровані, середня заробітна плата одного штатного працівника по Вінницькій області постійно зростає. За 10 місяців 2014 року до відповідного періоду минулого року середньомісячна заробітна плата по області зросла на 5,5 відсотка і становила - 2764 гривні.

«Таким чином, Вінниччина, за рівнем заробітної плати, на загальнодержавному рівні перемістилася з 19 на 17 місце. Але разом з тим, традиційно високою в області залишається диференціація заробітної плати, коефіцієнт якої складає між найвищим та найнижчим рівнем оплати праці за основними видами діяльності 2,6 (найвищий у фінансовій діяльності – 4360 грн., найнижчий у сфері тимчасового розміщення і харчування – 1657 грн.). Така ж тенденція спостерігається і між адміністративно-територіальними одинцями, за останніми статистичними даними, за 9 місяців поточного року зазначений коефіцієнт, складає 2,1 (найвищий у місті Ладижин - 4353 грн., найнижчий у місті Могилів-Подільському – 2091грн.). Це є свідченням того, що в кожному районі віднеслися по різному до роботи в цьому напрямку: одні працювали формально, більше на папері, інші - активно» – підкреслив Андрій Гижко.

Про ситуацію на ринку праці області розповіла перший заступник начальника Вінницького обласного центру зайнятості Світлана Аляб'єва. За її словами, незважаючи на несприятливу ситуацію в країні та попри всі очікування та побоювання, ситуація на зареєстрованому ринку поки що не зазнала суттєвих змін.

«Принаймні суттєвого зростання кількості безробітних не відбулось. Ситуація із зареєстрованим ринком праці спрогнозована основним програмним документом в сфері зайнятості - Програмою зайнятості населення області і чітко відповідає передбаченим в ній показникам. З початку року і до 11 грудня 2014 року до служби зайнятості звернулося 49,3 тисяч осіб, це на 223 особи менше, ніж у відповідному періоді минулого року, і це враховуючи майже 700 осіб з числа вимушених переселенців з тимчасово окупованої території та із зони проведення АТО», – наголосила Світлана Аляб'єва.

Рівень зареєстрованого безробіття у відношенні до населення працездатного віку у першому півріччі 2014 року зменшився до відповідного періоду минулого року з 3,2 до 2,9%. Така ж тенденція зберігається і у 2-му півріччі , так за 9 міс, рівень зареєстрованого безробіття склав -2,6 % ( за 9 міс. 2013 р.-2,9 %), за 11 міс. -2,3 % ( за 11 міс. 2013 р. - 2,6%.).

Як повідомив директор Департаменту соціальної політики облдержадміністрації Анатолій Сопун, за січень-вересень поточного року в області створено майже 9 тисяч нових робочих місць, них 3,3 тис. – юридичними особами, 5,7 тис. – фізичними.

Обговорили в рамках засідання і питання заборгованості заробітної плати. За оперативними даними моніторингу станом на 01.12.2014 року, загальна сума боргу із виплати заробітної плати на Вінниччині становила 14,4 млн. грн., в тому числі:

- 7,4 млн. грн. (51,6%) – на економічно активних підприємствах:

- 5,2 млн. грн. (36,1%) – на підприємствах-банкрутах;

- 1,8 млн. грн. (12,3%) – на підприємствах, які зупинили господарську діяльність.

«Найбільшими боржниками серед адміністративно-територіальних одиниць області станом на 1 грудня 2014 року є міста Вінниця – 1,8 млн. грн., Козятин – 0,3 млн. грн.. Серед районів: Немирівський – 1,4 млн. грн.; Тульчинський – 0,6 млн. грн.; Бершадський – 0,5 млн. грн. Найбільшими боржниками серед економічно активних підприємств є: ТДВ «Брацлав» (Немирівський район) - 952,6 тис. грн. та ПАТ «Південьзахідшляхбуд» (м. Вінниця) -904,3 тис. грн.Серед підприємств-банкрутів:ПАТ «Ладижинський завод силікатної цегли» – 2199,4 тис. грн.,ТОВ «Теплицький молокозавод» – 542,0 тис. грн., ДП «Браїлівський завод сокоморсовий» -517,6 тис. грн.» – повідомив Анатолій Сопун.

В ході наради окреслено чіткі завдання щодо подальшої роботи та визначено низку усних доручень.

На завершення перший заступник голови ОДА наголосив на необхідності продовжувати роботу в цьому напрямку й надалі проводити моніторинг та аналіз роботи підприємств та організацій ніхто не відмінив. А про виявлених недобросовісних роботодавців Андрій Гижко порадив представникам районної влади розповідати у ЗМІ.































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Буковина: ДАІ та ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ