Музичне мистецтво Вінниччини: від минулого до сьогодення (+фото)

Музичне мистецтво Вінниччини: від минулого до сьогодення (+фото)

17.12.14 10:57 0 710
В обласному інституті післядипломної освіти педпрацівників Вінницької обласної державної адміністрації 16 грудня відбулася виставка «Музичне мистецтво Вінниччини: від минулого до сьогодення», присвячена композиторові та педагогові Родіону Скалецькому.

Участь у мистецькій акції взяли директор Вінницького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, доктор історичних наук, професор С.І. Дровозюк; перший заступник директора Департаменту освіти і науки Вінницької облдержадміністрації О.А.Чорна; доктор історичних наук, професор, завідувача кафедри філологічних та суспільних дисциплін О.К. Струкевич; кандидат мистецтвознавства, доцент Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського А.Ф. Завальнюк; кандидат педагогічних наук, доцент кафедри інституту методики і педагогіки початкового навчання ВДПУ ім. М. Коцюбинського О.М Шпортун; кандидат мистецтвознавства, доцент, заступник директора з науково-методичної роботи та міжрегіональних зв'язків А.І.Сторожук, слухачі курсів ВОІПОПП.

Олена Чорна у своєму виступі підкреслила: «Працював Скалецький методистом музичного виховання у Вінницькому інституті удосконалення вчителів, відповідальним секретарем обласного відділення музичного хорового товариства. В ці роки він опрацював та склав збірки «Стелися барвінку», «Весілля», «Весняне коло», обробив два збірники народних пісень, створив музику до текстів. Всього у творчому портфелі музиканта виявилось 598 творів. Нині частина його культурної спадщини зберігається в Бершаді в районному будинку культури. Його ім'ям названа одна із вулиць нашого міста. Родіон Скалецький — митець, якого шанують подоляни».

Тематикою виставки є представлення розвитку музичного мистецтва на Вінниччині через призму творчості композиторів, музикантів та музичних педагогів, що вибудовували свою діяльність на ґрунті фольклорних та музичних традицій українського народу.

Центром експозиції виставки стали матеріали, які відображають творчий шлях видатного українського композитора, фольклориста і педагога Родіона Скалецького. Також експозиція розповідає про творчий шлях та авторські здобутки геніального українського композитора, хорового диригента, громадського діяча та педагога М.Леонтовича та інших діячів музичної культури Вінниччини минулого та сьогодення: Хорового диригента, народного артиста України, лауреата Шевченківської премії, професора Національної музичної академії імені П. І. Чайковського, почесного академіка Академії мистецтв України, Героя України - Павла Муравського; фольклорні колективи «Чарівне Поділля» (керівник Валентин Буко), «Щедрик» ( керівник Михайло Вацьо). Також участь у мистецькій акції взяли слухачі курсів ВОІПОПП. Кожен залишає по собі згадку.

Керівництво Вінницького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників має на меті і надалі проводити подібні освітньо-мистецькі акції з метою залучення слухачів курсів до культуротворчих процесів на теренах нашої області.



































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині правоохоронці ...
Наступна новина: Посол Грузії відвідає ...

КОМЕНТАРІ