У Волинській області шахти повинні працювати

У Волинській області шахти повинні працювати

17.12.14 17:11 0 714
Учора у Нововолинську працювала робоча група з Міністерства енергетики та вугільної промисловості України….

Волинські шахти, навіть зі скупим ресурсом, не можна закривати. Така думка була лейтмотивом зустрічі трудового колективу шахти №1 із начальником департаменту вугілля Олександром Вівчаренком, начальником управління реструктуризації Валерієм Захаренком, директором проектного інституту Володимиром Радченком Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. До обговорення надактуального питання також долучилися генеральний директор ДП «Волиньвугілля» Михайло Гарбузюк, директор підприємства Олександр Онопрієнк, голова теркому Юрій Калістратов та Нововолинський міський голова Вікторо Сапожніков.

Варто зазначити, що такий міністерський десант – це оперативна реакція на активну позицію волинської влади. Зокрема 10 грудня за клопотання голови облдержадміністрації Володимира Гунчика Віктор Сапожніков узяв участь міністерській нараді, де й обговорювали волинське вугільне питання. Наступного дня, 12 грудня, Володимир Гунчик особисто лобіював питання відновлення фінансування будівництва 10-ї шахта та акцентував на неприпустимості закриття 1-ї та 5-ї копалень. Справа у тому, що у міністерстві пропонують перевести волинські гірничі підприємства №1 і 9 у розряд тих, які мають йти на закриття. Натомість представники влади краю докладають максимум зусиль, аби затвердити план робіт й відстояти виробничу програму шахт на 2015 рік.

Олександр Вівчаренко намагався переконливо пояснити намір міністерства, причини якого – відпрацьовані пласти, скорочення дотацій на вугільну галузь на 25 % до рівня 2014 року, відсутність основної складовою для підвищення вуглевидобутку. Він запропонував шахтарям гнучкий план переведення підприємства у третю групу, тобто підготовки до закриття. Суть його в тому, що протягом перших 3-4 місяців використовується державна дотація і продовжується вуглевидобуток, потім готується проект на закриття. Однак це мало втішає, бо в результаті шахта все ж таки припиняє свою діяльність. Тому, добре розуміючи це, високопосадовець як вихід назвав введення в експлуатацію нового вугільного підприємства.

Шахтарі не погоджувалися із такою думкою, а пропонували, аби наступного року допрацювати наявні пласти на рівні дотації нинішнього року, паралельно завершити шахту №10 і весь колектив перевести туди. Їх підтримав керівник шахти Олександр Онопрієнко, який доповів, що наступного року є чим і де працювати.

Міський голова Віктор Сапожніков закликав гірників глибше дивитися на ці проблеми й ще раз наголосив: шахтарям і всій громаді потрібно відстоювати вугільну галузь краю. Він звернувся до представників міністерства з такими словами:

- Ситуація складна і може стати катастрофічною. Нам потрібно, аби шахта №1 працювала до введення в дію нової копальні. А для цього у Держбюджеті наступного року на будівництво потрібно закласти 500 мільйонів гривень.

Варто нагадати, що позиція голови облдержадміністрації з цього приводу чітка: курс міністерства на закриття 1-ї та 5-ї шахт – передчасний.

- коли питання енергетичної безпеки країни стоїть настільки гостро й вугілля купують у Південно-Африканської республіки, навіть більше: точаться розмови про закупки у агресора, ми просто не маємо права закривати існуючі копальні, - зауважив Володимир Гунчик. – Обласна влада зробить усе, що від неї залежить, аби не допустити закриття шахт.

Прес-служба облдержадміністрації.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Тернопіллі оголосили ...

КОМЕНТАРІ