Протидія та викриття кримінальних правопорушень у сфері надрокористування перебуває на контролі керівництва УМВС Волині

Протидія та викриття кримінальних правопорушень у сфері надрокористування перебуває на контролі керівництва УМВС Волині

17.12.14 11:51 0 639
Про це під час брифінгу повідомив начальник УМВС України у Волинській області полковник міліції Петро Шпига.

– Загалом із початку року в регіоні розпочато 25 кримінальних проваджень, пов'язаних із незаконним видобутком корисної копалини загальнодержавного значення, зокрема бурштину-сирцю. У 12-х провадженнях 27 особам оголошення про підозру у вчиненні правопорушень, передбачених статтею 240 Кримінального кодексу України. А відтак, згідно з вироками суду, винних осіб притягнено до відповідальності у вигляді штрафних санкцій на загальну суму 185600 гривень. Окрім того, в дохід держави конфісковано технічних засобів, за допомогою яких здійснювався незаконний видобуток бурштину, – відзначив полковник міліції.

Загалом у рамках кримінальних проваджень вилучено шість мотопомп, п'ять насосів і чотири транспортні засоби. При цьому начальник обласного управління міліції повідомив, що найчастіше незаконним промислом займаються жителі Рівненської, Закарпатської та Маневицького району Волинської областей.

Своєю чергою заступник начальника слідчого управління УМВС України у Волинській області полковник міліції Іван Поторась акцентував на складності документування вказаних правопорушень:

– Згідно із нормами Кримінального кодексу України, стаття 240 відноситься до категорії нетяжких злочинів, а відтак міліціонери позбавлені можливості проведення негласних розшукових слідчих дій. Окрім того, видобуток бурштину здійснюється за чітко налагодженою схемою у місцях, куди не можна дістатися транспортними засобами, які є у працівників міліції. Більше того, на автомобілі, які вилучаються на місці вчинення правопорушень не можна накласти арешт, адже вони, як правило, належать не правопорушникам, а іншим громадянам.

Разом із тим начальник обласного управління міліції наголосив, що лише спільними зусиллями правоохоронних органів і громади вдасться ефективно протидіяти порушенням правил охорони або використання надр. Стабілізує також ситуацію законодавче врегулювання і ліцензування видобутку корисних копалин загальнодержавного значення.

СЗГ УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ