Житомирські правоохоронці "тримають під прицілом" валютних спекулянтів

Житомирські правоохоронці "тримають під прицілом" валютних спекулянтів

17.12.14 13:19 0 683
У регіоні тривають заходи, направлені на виявлення та припинення фактів порушення правил проведення валютних операцій. Лише за декілька останніх днів у різних райцентрах Житомирщини задокументовано майже три десятки таких правопорушень, а з початку року – близько півсотні.

У державі посилено протидію незаконним валютним операціям, що здійснюються через так званих валютчиків або мінял. Житомирщина – не виключення, а тому підрозділи управління боротьби з економічною злочинністю УМВС в області продовжують виявляти, документувати та припиняти подібні факти.

З цією метою правоохоронці проводять рейди по місцям потенційного збуту або скуповування іноземної валюти. А це, в основному, міські ринки в обласному та районних центрах регіону. На переконання більшості громадян, а також за умови введення певних обмежень валютних операцій у банківських структурах, видається ніби й зручнішим скористатися послугами тих-таки валютчиків: не потрібно надавати паспорт, сам процес обміну ніде не фіксується, а курс може виявитися вигіднішим. Проте…

– Не слід забувати, що будь-які «вуличні» валютні операції в Україні – поза законом, - нагадує начальник УДСБЕЗ УМВС Житомирщини Сергій Вязмікін. – За чинним законодавством, продаж іноземної валюти з рук без спеціальної ліцензії – адміністративно каране правопорушення. Причому, відповідальність несе як особа, яка здійснює такі операції, так і її клієнт.

Хоча з практики, якщо викритий факт документується правоохоронцями, то протоколи про адміністративні правопорушення (ст.162 КУпАП) складаються переважно відносно валютчиків. За принципом: не буде пропозиції, зникне й попит. Правоохоронці розповідають, що за першим разом до правопорушників суди застосовують попередження, повторне викриття тієї ж особи у проведенні незаконних валютних операцій вартуватиме їй штрафних санкцій від 510 до 748 гривень. Також суд конфісковує предмет учинення протиправних дій – гроші, які обмінювалися під час документування правопорушення.

– Нині у регіоні триває відпрацювання оперативниками обласного УДСБЕЗу місць можливого проведення незаконних валютних операцій, встановлення та притягнення до відповідальності осіб, причетних до цих протиправних дій, - продовжує Сергій Вязмікін. – Лише за минулі вихідні такі заходи були проведені у містах Овручі, Малині, Новограді-Волинському, Коростені, Олевську, Бердичеві та в обласному центрі. Їх результатом стало виявлення та припинення 28 фактів порушення умов проведення валютних операцій.

Відносно викритих валютчиків було складено адміністративні протоколи. У правопорушників вилучено іноземну та національну валюту, що стала предметом протиправних дій у задокументованих фактах, на загальну суму близько 20 тисяч гривень.

Правоохоронці відзначають, що зафіксувати незаконний обмін валюти на міських ринках непросто, адже валютчики останнім часом убезпечують себе від викриття, обмінюючи валюту лише через знайомих або довірених осіб. Не зважаючи на такі й подібні хитрощі, міліція продовжує боротьбу з валютними спекулянтами, а відповідні заходи вживатимуться в усіх без виключення районах Житомирщини.

Разом з тим правоохоронці застерігають громадян: якщо обмінюєте валюту на руках, ви не тільки є правопорушником, але й ризикуєте поповнити ряди ошуканих, ставши жертвою кримінальної історії. Слід пам'ятати, що валютчики вряди-годи користуються відпрацьованими схемами. Техніка обману проста: спритність рук – і ніякого шахрайства. Під час обміну свідомо не додають декілька гривень, а потім під час повторного перерахунку демонстративно докладають їх до загальної пачки, натомість тишком забираючи більш вартісні купюри. Як правило, обман розкривається клієнтом лише тоді, коли за мінялою і слід простигне.

Тож, шановні громадяни! Міліція закликає дотримуватися чинного порядку здійснення валютних операцій у банківських структурах. Не наражайте себе на невиправданий ризик опинитися поза законом разом із валютчиками або ж постраждати через махінації з вашими грошима.

Ольга Номерчук,

СЗГ УМВС України

в Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Тарас Гупало: "Слід ...

КОМЕНТАРІ