106 років тому народився видатний фотомитець Ярослав Коваль

106 років тому народився видатний фотомитець Ярослав Коваль

17.12.14 09:20 0 692
106 років тому народився видатний український фотомитець, колекціонер, етнограф-краєзнавець, який був особистим фотографом митрополита Андрея Шептицького, Ярослав Коваль.

Ярослав Ількович Коваль народився 16 грудня 1908 року в с. Цінева Долинського повіту (тепер Рожнятівський район) у заможній родині сільського коваля. Він закінчив Рогатиньку гімназію, філософський факультет Львівського університету.

У 1944 році його заарештували. Ярослав Коваль 39 діб перебував у камері смертників, після чого кара смерті була замінена на 25 років ув’язнення.

На рідну землю повернувся у 1955 році. Після багатьох років поневірянь йому вдалася прописатися в селі на Львівщині. Згодом перебрався до Львова, де жила його дружина.

Я. Коваль зафіксував у фотографіях заняття, побут звичаї бойків, зібрав зразки їхніх вишиванок, кожухів, скринь, а також галицькі часописи, фотографії відомих людей Галичини, колекцію картин видатних художників.

Він також зберіг велику кількість фотографій, зроблених у час перебування Андрея Шептицького в Підлютому, видав фотоальбом «Господар Перегінської пущі» (Львів, 1996р.), мав особисті виставки у Львові, Києві, Івано-Франківську, Запоріжжі, у США і Канаді.

Як писала , Ярослав Ількович був активним співавтором журналу «Світло і Тінь» у 1930-их рр. Із 89 років життя – 66 не розлучався із фотокамерою (за винятком ув’язнення в ГУЛАГу), до останніх своїх днів вражав працездатністю і оптимізмом: відвідував виставки, робив вирізки із преси, упорядковував колекції, писав вірші, клеїв колажі й навіть… вар’ював у заснованому ним «Клюбі вар’ятів», у той час, як Львів накривало хвилею постмодерністського фестивалю «Вивих»!

Ярослав Коваль також був ініціатором і співзасновником історико-краєзнавчого музею в рідному селі Цінева.

Детальніше про життя і творчість Ярослава Коваля можна почитати тут.

Помер 24 червня 1997р., похований у рідному селі.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ