У Львові відбувся показ фільму «Тарас Шевченко. Ідентифікація» від режисера Сергія Проскурні

У Львові відбувся показ фільму «Тарас Шевченко. Ідентифікація» від режисера Сергія Проскурні

18.12.14 10:18 0 744
Тарас Шевченко – це моя тема. Я не збирався знімати кіно. Я навіть про це не мріяв. Мене попросили відредагувати сценарій, а я його досить сильно розкритикував. Тоді мені запропонували написати свій.

Про це розповів у Львові на презентації свого фільму «Тарас Шевченко. Ідентифікація» український режисер та продюсер Сергій Проскурня.

За його словами, показ документального фільму про Тараса Шевченка – це творчий звіт. Фільм вже побачили у Києві, Черкасах та у місті Сміла. Зокрема, у Києві в рамках фестивалю «Доба Шевченка» на прем’єру в «Мистецькому фестивалі» було продано майже 4 тис. квитків, в основному це були молоді люди. Автору стрічки цікаво було відчути реакцію львівської публіки. «Я вирішив показати цей фільм у Львові, бо це моє рідне місто. Я не міг не скористатись такою нагодою, де в мене стільки друзів і де в мене було стільки проектів», – пояснив він.

«Тарас Шевченко. Ідентифікація» – це український документальний фільм, що вийшов 2014 року з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Це не просто біографія українського поета, це народні уявлення образу Шевченка, в яких простий український народ ідентифікував його з легендарними героями та міфологічними постатями. Також, за словами режисера, це прощання з радянським каноном Шевченка, тому герої розповідей у фільмі, це ті, кому за 30 років, люди радянського покоління.

«Я взяв сценарну ідею, яка була пов’язана з тим, що серед людей відбувається процеси міфологізація Шевченка. Тих, хто може розповідати про нього всілякі небилиці, анекдоти, вже давно немає. Цей масив народних розповідей вже давно зафіксований фольклористами, не тільки літературознавцями чи шевченкознавцями. Після жовтневого перевороту відбулось те, що з екрану говорить Ван Дзюба: більшовики озброїлись Шевченком. Вони присвоїли собі, апологізували, таким чином вбивши його сутність. На меморіальних дошках, що були зроблені в радянські часи написано: народний поет, демократ», – розповів він.

Стрічка триває 52 хвилини, в ній усього 5 сюжетних ліній, однією з яких стала робота скульптора Тараса Цюпи над портретом Тараса Шевченка. Зйомки фільму відбувались, крім Києва, у Карпатських горах, у степах Бессарабії, у копанках Донбасу, у чорнобильській зоні відчуження, у кабінеті Зигмунда Фройда у Відні, на Таймс-сквер у Нью-Йорку та на Черкащині. Кошторис проекту офіційно становить 580 тис. гривень, хоч заплановано було набагато більше. Режисер пояснює, що впродовж всього знімального процесу був присутній містичний момент, коли різні люди ставали меценатами зйомок, витрат на переїзди та проживання групи тощо.

«Як тільки ми пустились у це плавання, для нашої творчої групи питання і фінансів не було вирішальним. Ми взялись за ідею, втілення якої нас надзвичайно захопило, бо обіцяло нам дуже непростий нетрадиційний знімальний процес. «Відповідальні люди» сказали: скорочуй сценарій, ніяких нью-йорків не буде, грошей немає. Але вони погано знали Проскурню. Рівно через 5 хвилин я подзвонив одній людині і він по голосу відчув, що потрібні гроші. Через два дні ми були у Нью-Йорку. Це містичний Тарас Григорович», – пояснив він.

Сергій Проскурня дуже негативно ставиться до тої біографії Тараса Шевченка, яку подають дітям в українських шкільних підручниках. Він вважає, що це є наслідки радянської системи, оскільки потрібно подавати живий органічний матеріал, а не адаптований. «На цю тему, власне, Оксана Забужко говорить у фільмі. Ми чомусь думаємо, що дітям потрібно подавати адаптовану інформацію. Та вони вже в тисячу разів активніше сприймають все в нашому постінформаційному середовищі, ніж ми. А викладає хто? Люди, які інфіковані совком», – стверджує він.

Режисер також критикує проект телеканалу 1+1 «Таємниці генія Шевченка», цьогорічна прем’єра якого була присвячена до 200-річчя Тараса Шевченка. «Це гіпотези, які не мають нічого спільного з дійсністю. Завдання багатьох медіа збільшити свою аудиторію за рахунок скандалу. Те саме стосується і скандальних книжок про Шевченка від Олеся Бузини», – сказав він.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку затверджено ...
Наступна новина: Керівництво міста ...

КОМЕНТАРІ