В Житомирській області державні стандарти мають бути обов’язковими для всіх книговидавців

В Житомирській області державні стандарти мають бути обов’язковими для всіх книговидавців

18.12.14 09:55 0 656
Дотриманню вимог державних стандартів України у видавничій і поліграфічній діяльності був присвячений семінар-навчання для видавців і поліграфістів, що проходив 17 грудня в облдержадміністрації. Його учасники мали нагоду ознайомитися із теоретичними та прикладними аспектами сучасної видавничої справи. Консультації видавцям і поліграфістам надавали науковці з кафедри видавничої справи, редагування та основ журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка – кандидат філологічних наук, доцент Андрій Близнюк та викладачі Наталіна Зелінська і Тетяна Безверха.

За словами директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ольги Григор'євої, захід проходить у рамках Програми забезпечення відкритості в діяльності Житомирської обласної державної адміністрації. Крім цього, в області з 2008 року діє Програма підтримки соціально значущої літератури, яка орієнтована не лише на співпрацю зі ЗМІ, а й на популяризацію місцевого книговидання, завдяки якій у 2014 році вдалося видати 14 книг загальним тиражем 7,5 тисяч примірників.

У своїх виступах викладачі Житомирського державного університету імені Івана Франка акцентували увагу на аналізі соціально значущої літератури місцевих авторів, на дотриманні державних видавничих стандартів України, а також на особливостях службової частини книги та оформленні початкових і прикінцевих сторінок видання.

Науковці наголошують на тому, що жодних претензій до авторів творів вони не висувають, однак є зауваження до видавців. Так, найпоширеніші недоопрацювання стосуються некоректного визначення виду видання, відсутності анотації та вказівки на місто, де друкувалася книга. Крім цього, досить часто зустрічається плутанина із жанрами, значна кількість різних шрифтів в описі видання та відсутність УДК (універсальної десяткової класифікації).

Викладачі неодноразово порушували питання про оформлення книжок для дітей. Видавці дозволяють собі перевантажувати їх кольорами, шрифтами та ілюстраціями, а також друкувати книги на неякісному папері. Все це впливає на формування дитячого світогляду. Науковці закликають поліграфістів відповідально ставитися до дитячої літератури.

Усіх фахівців об'єднує спільна позиція стосовно того, що державні стандарти є обов'язковими до виконання для всіх вітчизняних видавництв незалежно від форм власності і вони повністю гармонізовані зі світовими нормами. При цьому науковці визнають, що бувають книги, які в плані поліграфічного оформлення значно кращі, ніж ті, які повністю відповідають загально прийнятим стандартам.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Практичні інструменти ...
Наступна новина: Львівські актори ...

КОМЕНТАРІ