Закарпатська міліція проводить спецоперацію "Ялинка"

Закарпатська міліція проводить спецоперацію "Ялинка"

18.12.14 17:40 0 723
Традиційно напередодні новорічно-різдвяних свят стартує операція «Ялинка». Її мета – недопущення самовільних вирубок, безконтрольного перевезення і реалізації хвойних дерев у невідведених для цього місцях. Не менш важливо, щоб браконьєри не зазіхали на зелені красуні, які ростуть у парках та скверах. Саме з цією метою патрульні несуть службу поблизу, а дільничні інспектори виявляють стихійні місця торгівлі та перевіряють, чи законно зрубані ялинки.

Отримати новорічну красуню можна трьома способами: виростити самому, купити або просто зрубати підходяще дерево. Перший метод – найбільш складний, розрахований не на один рік роботи, тому ним займаються лише професіонали. Другий спосіб придбання ялинки – купити. Можна це зробити на «зеленому базарі» – місці, спеціально відведеному для такої торгівлі, у магазині, а можна й з рук – у знайомого чи не знайомого продавця. І ось тут уже можуть початися перші неприємності. Справа в тому, що при покупці ялинки необхідно звернути увагу на те, чи має продавець дозвіл на цю діяльність, а чи продає «з-під поли». Адже за існуючими нормами кожне таке деревце позначається спеціальним шифром. Тому перед покупкою варто переконатися в законності діяльності, щоб не купити незаконно зрубану рослину. Інакше ви самі можете опинитися в числі підозрюваних у такому браконьєрстві.

Що ж стосується тих, хто вирішив скористатися третім способом отримання лісової красуні, тобто за допомогою сокири та пилки, то для них Законом передбачено цілу низку покарань. Наприклад, стаття 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур» передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для приватних осіб і в розмірі до дванадцяти таких мінімумів – для посадових осіб. Навіть знищення або пошкодження поросту в лісах, за статтею 66 того ж Кодексу, передбачає штраф у розмірі до трьох мінімумів доходів для громадян і до семи – для посадових осіб.

Якщо ж людину викриють у незаконній порубці лісу, то тут набуває чинності вже Кримінальний кодекс України, а саме стаття 246, згідно з якою загрожує не лише штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів, але й арешт на строк до шести місяців, а то й позбавлення волі на строк до трьох років.

Тим, хто збирається не рубати, а «просто продавати» хвойні дерева без дозволу, нагадаємо, що згідно статті 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях» їм загрожує штраф на суму до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі. А за порушення правил торгівлі на ринках, за статтею 159 загрожує штраф до трьох неоподатковуваних мінімумів.

Свалявські правоохоронці нагадують підприємцям, які здійснюють транспортування і продаж новорічних ялинок, про те, що вони повинні обов'язково мати накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, а також дозвіл на торгівлю, скріплений мокрою печаткою. А на кожному дереві повинні бути два мікрочіпи лісового господарства, що вказують, де було вирощене дерево.

Шановні громадяни! Бережіть навколишнє середовище, збережіть лісову красу для своїх нащадків.

Вікторія Сивоус

Свалявський РВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: На Вінничині ігор Моренець ...

КОМЕНТАРІ