На Тернопіллі в ОДА дискутували про якість життя і здоров`я громадян

На Тернопіллі в ОДА дискутували про якість життя і здоров`я громадян

18.12.14 16:48 0 736
Громадсько-депутатські слухання «Якість життя та здоров'я громадян Тернопільщини» відбулися у Тернопільській обласній державній адміністрації 17 грудня.

Серед питань, які обговорювалися, - стан охорони здоров`я громадян, екологічна безпека навколишнього середовища, заходи щодо підвищення ефективності медичного забезпечення області та охорони природи тощо.

Участь у засіданні взяли представники департаменту охорони здоров`я ОДА, департаменту екології та природних ресурсів ОДА, постійної комісії обласної ради з питань охорони навколишнього природного середовища та природокористування, працівники лікувальних закладів, громадських організацій.

Як зазначив заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Бицюра, ініціювали такі слухання громадські активісти. Робота у такому форматі проводиться вже вдруге. Вперше громадсько-депутатські слухання, які були присвячені питанням подоланню корупції та хабарництва, провели 10 грудня.

«Всесвітньою організацією охорони здоров`я доведено, що стан здоров`я населення лише на 10% залежить від сфери охорони здоров`я, тобто якості медичних послуг, їх доступності, решту – від способу життя. Це фінансово–економічні, соціальні, спадкові та багато інших чинників, - зазначив заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Бицюра. – Ні для кого не секрет, яким є стан здоров`я наших школярів, старшого населення. Тому наше завдання - долучитися до формування механізмів, які б подолали цю суспільну проблему».

Як поінформував директор департаменту охорони здоров`я облдержадміністрації Володимир Курило, демографічна ситуація в області залишається складною.

«За останнє десятиліття населення області зменшилося на 49 тисяч чоловік, - зазначив Володимир Курило. – Насамперед це зумовлено переважанням смертності над народжуваністю. Впровж останніх років рівень загальної смертності серед населення знизився з 14 до 13,7 осіб на тисячу населення. Спострерігається невелике збільшення народжуваності за цей період: з 9,9 до 11 осіб на тисячу осіб».

За словами директора департаменту, в структурі смертності, як і 10 років тому, перше місце займають серцево-судинні захворювання, друге - онкологічні, третє – захворювання органів дихання. Завдяки ефективній діяльності представників галузі охорони здоров`я вдалося знизити рівень дитячої смерності: з 10,9 до 6,8 осіб на 1000 чоловік.

Заступник директора департаменту екології та природних ресурсів, начальник управління природних ресурсів і координації діяльності Володимир Грібов поінформував присутніх про проблеми у сфері екології. Акцентував увагу на забрудненні навколишнього середовища, відсутності схем санітарної очистки населених пунктів, неефективній роботі очисних споруд, недбалому використанні природних ресурсів та багато іншому.

«Як бачимо, є безпосередній взаємозв`язок між станом екології та здоров`ям населення, - зауважив Леонід Бицюра, підсумовуючи засідання. – Певні кроки у напрямку покращення ситуації вже зроблено, зокрема цього року сесією облради прийнято Програму охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області на 2014-2020 роки, яка орієнтована на вимоги ЄС. Однак багато роботи ще попереду. Тому я закликаю присутніх не бути байдужими, вносити свої зауваження і пропозиції. Адже тільки спільними зусиллями влади і громади можемо виправити ситуацію».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Волинь: обережно - ГРИП!!!

КОМЕНТАРІ