На Хмельниччині шахраї найчастіше ошукують громадян шляхом виманювання персональних даних та кодів доступу до банківських карток

На Хмельниччині шахраї найчастіше ошукують громадян шляхом виманювання персональних даних та кодів доступу до банківських карток

19.12.14 09:35 0 701
Про найпоширеніші на Хмельниччині види шахрайств журналістам розповіли на прес-конференції в обласному управлінні міліції, яка відбулась за участі правоохоронців та представників банку.

— У 2014 році органи внутрішніх справ області зареєстрували 723 факти шахрайств, найбільша кількість з яких зафіксована у містах Хмельницькому — 369 та Кам‘янець-Подільському — 72, — розповів оперуповноважений управління карного розшуку УМВС Ігор Возій, який у підрозділі займається напрямком шахрайств. — Маємо 32 випадки, так би мовити, «традиційних» шахрайств, пов‘язаних зі зняттям порчі, 66 громадян постраждали від «телефонних» шахраїв, які виманюють гроші під приводом звільнення близької людини від кримінальної відповідальності. Найбільша кількість махінацій, а саме — 219, була пов‘язана зі зняттям грошей з банківських карток шляхом виманювання у потерпілих персональних даних.

Ігор Володимирович навів декілька прикладів, коли люди через власну легковірність віддавали у руки шахраям десятки, а то і сотні тисяч гривень, і лише через певний час зверталися до правоохоронних органів за допомогою, що суттєво знижує шанси на швидке затримання злодіїв.

У прес-конференції участь взяв також і керівник прес-служби «Приватбанку» у Хмельницькій області Валерій Іванюк, який поділився з представниками мас-медіа порадами щодо запобігання шахрайствам з використанням платіжних систем. Зокрема, він наголосив, що смс-паролі, які надходять на телефон клієнта банку у разі здійснення ним будь-яких банківських операцій, є персональними даними, і якщо будь-яка особа просить повідомити їх, навіть представляючись по телефону працівником банку, зі 100-відсоткою вірогідністю телефонує шахрай. Якщо ж громадянин не здійснював жодних операцій, а йому на телефон раптом приходить повідомлення з паролем — одразу слід зателефонувати до банку, бо це означає, що хтось намагається вчинити шахрайські дії з карткою.

СЗГ УМВС України

в Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Оперативники з Луцька ...
Наступна новина: У Волинській області 18 ...

КОМЕНТАРІ