Jazz Bez-2014 на десять днів об’єднав 17 українських та польських міст

Jazz Bez-2014 на десять днів об’єднав 17 українських та польських міст

19.12.14 11:44 0 654
З 5 до 14 грудня в Україні та Польщі уже вчотирнадцяте відбувся Міжнародний джазовий фестиваль Jazz Bez. Цього року до транскордонного джазового марафону долучилося 17 українських та польських міст. Серед них – звільнені українськими воїнами Слов'янськ, Краматорськ та Дружківка. Уже традиційно Jazz Bez став платформою для формування нових джазових колективів та подією, багатою на світові прем'єри нових проектів. Однією з особливостей цьогорічного фестивалю стало приєднання українських джазменів до світового святкування 200-річчя з дня народження винахідника саксофона Адольфа Сакса.

Про це повідомили організатори фестивалю.

Стартував фестиваль у Львові з виступу міжнародного квінтету, створеного трубачем Дмитром Бондарєвим із Донецька. Всупереч війні і жорстокості, разом із Дмитром спокійну і виважену музику творили німецький піаніст Людвіг Горнунґ, данський басист Мартін Буль, американський барабанщик Джізуз Веґа та донецький гітарист Ігор Осипов.

Однією з найгучнічих подій чотирнадцятого Jazz Bez став новий проект всесвітньовідомої української співачки і акторки Мар’яни Садовської та одного з кращих джазових контрабасистів Марка Токара. Октет «2014» – це пісні на тексти Сергія Жадана і Любові Якимчук у виконанні чотирьох жіночих голосів та чотирьох контрабасів. Світова прем’єра проекту «2014» відбулася у Львові, Києві, Тернополі та у прикордонному містечку Мостиська, де октет відпрацював безкоштовний концерт для воїнів АТО та волонтерів.

У Києві та Львові шанувальників джазу вразив бельгійсько-американський Steve Houben Quartet під керівництвом легендарного джазового саксофоніста і флейтиста Стіва Губена, який співпрацював із Майком Стерном, Джо Ньюманом, Джері Маліґаном, Джорджем Коулманом та записав спільні альбоми із Четом Бейкером і Білом Фріселом.

Одними з найцікавіших гостей з польського боку став квартет польської співачки Касі Міровської та славетний саксофоніст Петер Барон із програмою, присвяченою творчості Джорджа Ґершвіна. Польщу на фестивалі представляло також тріо Shofar, у якому багаторічний друг фестивалю саксофоніст Міколай Тшаска експериментував над поєднанням єврейської релігійної музики із сучасними формами джазу. Проект Sefardix, у якому польські джазмени брати Олесі разом із славетним співаком грецького походження Йорґосом Скольясом трансформують музичні традиції Середземномор’я у композиції на межі world music, етно, джазу та імпровізаційної музики.

Також на чотирнадцятому Jazz Bez презентували Kibrick – проект знаменитого американського саксофоніста, декана Південної данської консерваторії Марка Бернштейна. До свого проекту Марк запросив грати відомих польських і українських музикантів (барабанщика Ігоря Гнидина, гітариста Марека Каджєля, контрабасиста Міхала Яроса).

Дуже важливою для організаторів Jazz Bez цього року стала кримська складова марафону. Кримське Usein Bekirov Trio, у якому, всупереч окупації та геополітичним інтригам, грають українські джазмени разом із відомим кримськотатарським піаністом Усейном Бекіровим, відвідало з концертами чи не всі крайні точки географії фестивалю: рідне село Б.-І. Антонича Новиця, Львів, Люблін, польський Перемишль і східноукраїнську Дружківку. Також Usein Bekirov Trio відіграли pre-party Jazz Bez у Львові.

Журналісти назвали концертом джазової еліти України проект Ігоря Закуса Jazz Kolo. Октет, до якого входять кращі джазмени України, виступив у Львові наприкінці фестивалю.

Також відбувся проект «Концерти Миру» – безкоштовні джазові концерти, з якими Jazz Bez поїхав на Схід. Після виступів у Львові та Харкові польський Dominika Rusiniwska Quartet, а з ними – краматорський Ground Beat відіграли чотири програми у Слов’янську і Краматорську. Відновлений до фестивалю Ground Beat разом із кримським Usein Bekirov Trio виступили також у звільненій Дружківці.

Фестиваль Jazz Bez разом з усім джазовим світом святкував 200-річчя з дня народження легендарного винахідника саксофона Адольфа Сакса. Його постаті було присвячено 12 концертів у Львові, Києві, Луцьку та Тернополі. Завершився фестиваль великим концертом до 200-річчя Адольфа Сакса у Львівській опері. До 200-річчя Адольфа Сакса організатори фестивалю також влаштували кілька саксофонних флеш-мобів. Зокрема, одночасний синхронний виступ майже сотні саксофоністів у центрі Львова, перукарсько-музичні перформанси, під час яких охочим стригли бороди «під Сакса» та інші.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Розбійника із Волині ...
Наступна новина: керівництво ГУ ДСНС ...

КОМЕНТАРІ