На Вінничині обрано голову обласної організації Профспілки працівників освіти і науки (+фото)

На Вінничині обрано голову обласної організації Профспілки працівників освіти і науки (+фото)

19.12.14 12:09 0 678
Відбулася XХ звітно-виборна конференція Вінницької обласної Профспілки працівників освіти і науки України.

Заслухавши звітну доповідь голови профспілки області Сергія Пугачова, делегати та гості конференції відзначили, що у звітному періоді профільна організація провела плідну, результативну роботу у сфері соціально-економічного захисту працівників освітньої галузі, культурної, оздоровчої роботи.

Зокрема керівник об'єднання повідомив, що обком Профспілки брав активну участь у обговоренні та погодженні нормативно-правових актів, які безпосередньо стосуються прав та інтересів працівників галузі, а також осіб, які навчаються; вносив пропозиції до проектів багатьох Нормативних документів, зокрема проекту Закону України «Про вищу «освіту», кваліфікаційних характеристик професій (посад) педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів, Типового положення про атестацію педагогічних працівників, перегляду розмірів стипендіального забезпечення студентів. На даний час академічна стипендія студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації — 550 гривень, а ІІІ-ІV р.а — 730 гривень.

«Єдність та солідарність дій, активна позиція освітянської Профспілки, в тому числі й нашої обласної організації, сприяла тому, що за звітний період видатки на освіту в державі зросли з 6,6% до 7,3% ВВП. Заробітна плата освітян перераховувалась 13 разів, вона зросла до 2476 грн. в Україні (в області - 2253 грн.)» - зазначив Сергій Пугачов.

Також у засідання профкому взяли участь народний депутат України Сергій Кудлаєнко, заступник голови облдержадміністрації - директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк, заступник голови Всеукраїнської Профспілки працівників освіти і науки Любов Гарбаренко.

Ігор Івасюк повідомив присутнім про напрацювання та пропозиції, які були обговоренні в рамках засідання робочої групи при Міністрі освіти і науки України. Так, за його словами, в наступному році фінансування галузі освіти буде скорочено на 3,4 мільярди гривень .

«Позиція Міністерства освіти і науки України полягає у тому, аби економія була не за рахунок дошкільної та загально-середньої освіти. Будемо вишукувати кошти у вищій школі. Зокрема, перше нововведення буде стосуватися стипендіального фонду. Студенти будуть отримувати стипендію за результатами першої сесії при умові, що середній бал 4,5 за п'ятибальною шкалою оцінювання та без жодної трійки. Це суттєво зекономить кошти в освітній галузі. В той же час, не буде зменшений стипендіальний фонд в професійно-технічних навчальних закладах» - наголосив Ігор Івасюк.

Також на засіданні робочої групи при Міносвіті України запропоновано змінити відсотки щодо харчування дітей у дошкільних навчальних закладах. Принцип буде наступний: 60% платять батьки, 40% – кошти з місцевого бюджету. А от безкоштовне харчування у початкових класах скоріш за все буде скасовано.

«Відбудеться скорочення державного замовлення. Однак на Вінниччині і так кожного року зменшується кількість абітурієнтів. Ще одна позиція Міністерства освіти і науки, що норма Конституції України про безкоштовну середню освіту (1-11 класи) має бути виконана в повному обсязі. Буде введена часткова плата за дитячо-юнацькі спортивні школи» - підкреслив заступник голови – директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк.

Також з наступного року зовнішнє незалежне оцінювання може бути платним, окрім трьох предметів, які є обов'язковими при вступі до вищих навчальних закладів. Решта предметів ЗНО можна буде складати в необмеженій кількості, однак платно.

Результатом звітно-виборної конференції стало обрання головою обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України на новий термін Сергія Пугачова. Рішення було прийнято одноголосно, усіма присутніми членами організації. До речі, дану посаду новопризначений очільник профспілки обіймає з 2004 року, відтак це його третя каденція.



























Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ