В Луцьку відбулася презентація арт-проекту “Дива Коляди”

В Луцьку відбулася презентація арт-проекту “Дива Коляди”

19.12.14 16:19 0 674
В арт-галереї “Луцьк” відбулася презентація арт-проекту “Дива Коляди”. Інсталяція: Дерево життя. Сіно, що народжує диво”. У ній взяв участь міський голова Микола Романюк. Він у вітальному слові акцентував на важливості заходу, який дає можливість відроджувати наші неповторні народні традиції. Також подякував ініціаторам арт-проекту, під час якого будуть створені обереги дітьми військовослужбовців, які будуть передані на схід України. “Ці невеличкі сувеніри будуть оберігати ваших батьків чи інших солдатів, адже у кожному із цих виробів із сіна є частинка вашої світлої душі, вашого дитячого сердечка”, ­ сказав міський голова і побажав, щоб скоріше усі чоловіки повернулися у свої родини, над нашою землею було мирне небо.

Начальник управління культури міської ради Тетяна Гнатів повідомила, що протягом місяця усі охочі при допомозі майстрині Наталії Довгалюк зможуть прикрасити встановлене в арт-галереї “Дерево життя” створеними власноруч Різдвяними оберегами з побажаннями для наших захисників на сході України. Ці дарунки разом із вітальними листівками, іконками та солодощами будуть передані під час Різдвяних свят у зону АТО. Учасники проекту зможуть виготовити оберіг із сіна також і для себе.

Тетяна Гнатів розповіла, що дерево життя або Світове дерево є одним з найпопулярніших символів в українському народному мистецтві. Воно уособлює єдність, невичерпну силу, що відтворює все живе, вічне, оновлене, є своєрідною моделлю всесвіту і людини, де для кожної істоти, предмету чи явища є своє місце. Деревом життя для українців, як правило, виступають верба, дуб, вишня, яблуня, липа. А ще у наших пращурів побутувала традиція, приносити восени у хату молоду вишеньку, посаджену у дерев'яному горщику. Кожен член родини визначав собі гілку, потім усі поливали дерево, приносячи воду у роті. На Різдво дивилися, чия гілка зацвіте, у того буде рік щасливим, таким чином прогнозували своє майбутнє.

Ще у дохристиянські часи наші предки з колосків пшениці та різних травинок плели Дідуха, який символізує добробут. Плели з сіна і обереги, які мають символічне значення — оберігають від усього лихого.

Дерево життя, підкріплене виробами із сіна, має подвійну життєдайну силу.

Тому й Різдвяні обереги, виготовлені учасниками проекту “Дива Коляди. Інсталяція: Дерево життя. Сіно, що народжує диво”, додадуть захисникам на сході України тепла, любові, сили, нагадають про підтримку і вбережуть їх.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Житомирському УМВС ...

КОМЕНТАРІ