В Івано-Франківську "Доцільніше – міністерство економії" - Андрій Грималюк,депутат міської ради,фракція ВО "Свобода"

В Івано-Франківську "Доцільніше – міністерство економії" - Андрій Грималюк,депутат міської ради,фракція ВО "Свобода"

19.12.14 14:03 0 735
Ще не було сезонних морозів, ще не набрав піку темний час доби, а в Україні почалися відключення електроенергії. Офіційна версія – «через аварійне відключення енергоблоку на Запорізькій АЕС в Україні виник дефіцит потужностей в енергосистемі…». Насправді я схиляюся до думки, що все це відбувається через дефіцит вугілля і дефіцит коштів у бюджеті, але зараз мова не про це.

Відключення відбуваються по дзвінку з Києва, і тому кожен мешканець Івано-Франківська, який піднімається додому за допомогою ліфта, повинен розуміти – користується ним на свій власний страх і ризик…

Точно відомо лише одне – згідно з «інструкціями», вимикати від електропостачання можуть не більше ніж на 2 години, проте деякі райони (Косів, Коломия, Тисмениця) «потрапили під роздачу» повторно. Звісно, тут є виправдання для ПАТ «Прикарпаттяобленерго». Енергетики не мають права вимикати інших споживачів, що не залучені до графіків відключення, оскільки це порушення нормативних документів. Тобто, якщо Київ вніс окремі райони у графіки відключення, то місцеві енергетики не мають права відключати інші, а будуть відключати повторно вищевказані. Де справедливість? Невже Київ краще знає ситуацію на місці?

Енергетики кажуть, що вимкнень можна уникнути, якщо область зменшить споживання на 15 %. Енергетики сказали і на цьому все закінчилося, принаймні таке враження складається у середньостатистичного іванофранківця, оскільки тотального роз'яснення і пояснення немає. Саме це питання і спонукало мене до написання цієї статті. Економія споживання на 15 %…

Скільки ми споживаємо, до якої цифри маємо знизити свої апетити, як саме економити? А чого я маю економити, якщо сусід і вони – «ті, що зажерлися» не економлять? Відповіді на ці питання треба донести до кожного іванофранківця. Саме донести, а не поговорити про це на черговій безрезультативній нараді. Хто має це зробити? На мою думку це має робити енергетична компанія спільно з місцевою владою, бо зацікавлені в цьому обоє. Енергетична компанія має фінансовий ресурс, влада – організаційний. Наразі вагомих кроків у цьому плані не зроблено. Що вони повинні робити?

Роз'яснювальні ролики про те, як можна економити електроенергію повинні транслюватися на всіх комунальних і приватних телеканалах. Також їх треба показувати на великих екранах, що є у Івано-Франківську. Доцільно декілька разів на тиждень запрошувати у телепрограми політиків, громадських і культурних діячів, спортсменів, які розповідають, як вони економлять електроенергію. Відповідна інформація повинна подаватися по радіо та у друкованих ЗМІ. Проводити тематичні заняття у ДНЗ, ЗОШ, ВНЗ, на підприємствах, в установах, організаціях. Всі заклади, де це можливо, повинні показати на папері у цифрах економію електроенергії у себе на підприємстві. Цього можна добитися, якщо, наприклад, зменшити температурний режим у приміщенні у неробочий час (вихідні). Показово за графіком потрібно відключати від нічного освітлення ратушу, ОДА, будівлю СБУ...

Це повинно перерости у певний флеш-моб, манію, де жінка сварить чоловіка за те, що той забуває вимикати світло у туалеті чи засинає під увімкнений телевізор, де у селі сусід закидає сусіду, що у нього на подвір'ї горить світло, де директори на нарадах вихваляються показниками економії, де кожна дитина розуміє, що економія – це добре. Економія повинна об'єднати всіх українців, як це зробили події минулорічної зими, як зараз об'єднують військові дії на сході країни.

Росія у 2006 році залишила Грузію без газу. Грузини економили, шукали альтернативу, вони вистояли, подолали корупцію, стали іншими. Вони стали сильнішими. Що заважає стати сильнішими нам?

...Можливо доцільніше було створити Міністерство економії, а не Міністерство інформаці?..

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільська область: в ...
Наступна новина: У Львівській області на ...

КОМЕНТАРІ