Чернігів: Асоціація міст України провела інформаційний семінар на тему «Реформа місцевого самоврядування в Україні»

Чернігів: Асоціація міст України провела інформаційний семінар на тему «Реформа місцевого самоврядування в Україні»

19.12.14 08:09 0 672
15-16 грудня у Києві пройшов інформаційний семінар для регіональних ЗМІ на тему «Реформа місцевого самоврядування в Україні». Захід ініційований Асоціацією міст України в рамках Проекту «Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні» (ДІАЛОГ), який реалізується спільно з Агентством США з міжнародного розвитку.

У роботі семінару взяли участь заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода і радник Голови Верховної Ради України Олександр Саєнко.

Представники органів державної влади та експерти проекту "Діалог" презентували основні напрямки реформи місцевого самоврядування та перші кроки на шляху до її здійснення. Ключовими аспектами реформи є децентралізація влади, передача повноважень на рівень міст, сел і селищ, чітке розмежування повноважень між місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, фінансова самодостатність громад.

У виступах зазначено, що вже багато років в Україні йде мова про необхідність проведення реформи місцевого самоврядування. Втім, у поточному році здійснені рішучі дії у цьому напрямку. Зокрема, новим урядом напрацьовано понад 15 законопроектів щодо реформування місцевого самоврядування, серед них: зміни до Конституції України, "Про співробітництво територіальних громад", "Про зміни до Бюджетного Кодексу" та інші. Документи повністю готові до проголосування у Верховній Раді.

Головні напрями змін, які мають бути внесені до Бюджетного кодексу – це бюджетна та фінансова самостійність місцевих бюджетів, закріплення за ними стабільних джерел доходів та розширення їх дохідної бази. Децентралізація видаткових повноважень та чіткий розподіл компетенцій за принципом субсидіарності, дозволить громадам самостійно приймати рішення щодо розвитку своїх територій. Також проектами змін передбачаються положення, які стимулюватимуть громади до об'єднання, щоб вони стали більш спроможними вирішувати свої місцеві проблеми. У порівнянні зі східноєвропейськими країнами, які здійснили реформування місцевого самоврядування, у середньому на утримання одного жителя міста, зокрема у Польщі, витрачається 305 євро, в Україні - 28 євро.

За прогнозами Директора Центру аналізу та розробки законодавства Олександра Слобожана, повноцінне завершення реформи варто очікувати до 2016 року. Особливою новацією має стати норма, яка наділяє органи місцевого самоврядування правом самостійно обирати установи - органи Казначейства або банки – для обслуговування коштів бюджету розвитку місцевих бюджетів та власних надходжень бюджетних установ. Зазначено, що у 2015 році планується отримання місцевими бюджетами всіх рівнів близько 39 млрд. грн. додаткових надходжень.

Перший заступник виконавчого директора АМУ Олександр Мазурчак важливою складовою реформування місцевого самоврядування вважає підвищення відповідальності органів місцевого самоврядування перед виборцем та державою, крім того, подолання або мінімізацію корупційних явищ в органах місцевого самоврядування. За його словами, "прозорість і гласність усіх процедур – основні вороги корупції". На його думку, необхідно впроваджувати безконтактне надання чиновниками адмінпослуг через електронні системи спілкування, тобто потрібно дистанціювати надавача послуг і заявника.

Виступаючі також наголошували на важливості роботи представників медіа-простору та активістів громадського руху для забезпечення відкритості та прозорості влади, аби й цього разу реформи не спіткала невдача. Звертаючись до учасників семінару, виконавчий директор АМУ Мирослав Пітцик наголосив, що "необхідно пробуджувати у населення нову життєву філософію: "спитати у влади!" Іншого шляху немає, ми разом мусимо домогтися реформ!"

Перед журналістами також виступили та відповіли на їх запитання представники партнерських програм та проектів USAID: «РАДА», «Муніципальна енергетична реформа», «Програма розвитку державно-приватного партнерства», «Реформа ВІЛ-послуг в дії».

В інформаційному семінарі взяли участь близько 90 представників ЗМІ з усіх регіонів України, серед яких і комунальні медіа, і представники прес-служб та інформаційних відділів міських рад. Загалом, учасники представили 23 області, в тому числі й м. Чернігів.

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: в область ...
Наступна новина: На Рівненщині працівники ...

КОМЕНТАРІ