Депутати Тернопільської міської ради вимагають закриття так званих «державних лотерей»

Депутати Тернопільської міської ради вимагають закриття так званих «державних лотерей»

19.12.14 08:00 0 695
На 54 сесії Тернопільської міської ради депутати звернулися до Голови Верховної Ради України та Прем'єр-міністра України щодо заборони грального бізнесу, який функціонує під виглядом закладів з розповсюдження державних лотерей.

«Тернополяни неодноразово звертаються з пропозиціями щодо закриття та ліквідації терміналів державних лотерей, розміщених на території міста, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Адже у Тернополі заклади з розповсюдження державних лотерей функціонують у приміщеннях колишніх закладів грального бізнесу з використанням терміналів електронної системи прийняття ставок, які за своїм виглядом нагадують гральні автомати. Єдиною відмінністю від старих гральних автоматів є те, що нові модифіковані термінали видають лотерейні чеки та приймають платіжні картки замість фішок».

Таким чином, постійними клієнтами таких закладів стають, як правило, студенти та азартні особи, які систематично відвідують салони грального бізнесу. Саме тому від імені громади міста Тернопільська міська рада звертається до голови Верховної Ради з проханням винести на розгляд Верховної Ради України питання щодо обмеження/заборони діяльності, як у м. Тернополі, так і в країні в цілому закладів з розповсюдження державних лотерей.

Надаємо текст звернення повністю:

Голові Верховної Ради України Гройсману В.Б.

Прем'єр-міністру України Яценюку А.П.

Громада міста Тернополя у зверненнях до міського голови, депутатів міської ради, в засобах масової інформації, на віче мешканців обласного центру постійно піднімає питання заборони грального бізнесу в м. Тернополі, які функціонують під виглядом закладів з розповсюдження державних лотерей, а саме: закриття та ліквідації їх терміналів, розміщених на території міста.

Чинний Закон України «Про державні лотереї» (надалі - Закон), прийнятий в 2012році, недосконалий, оскільки ним фактично встановлено монополію на ринку лотерей для трьох приватних операторів і закон дозволяє продовження діяльності без ліцензії до отримання нових ліцензій, тощо.

Крім того, всупереч пункту 1 статті 6 Закону, за якою операторами державних лотерей можуть бути юридичні особи, зареєстровані на території України, що відповідають вимогам цього Закону, виступають російські бізнесмени.

Станом на Закон встановлює суперечності до вимог Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні», оскільки принципи організації ринку лотерей не забезпечують реалізації ефективних заходів, які б обмежували негативний вплив гри на населення.

Організація ринку лотерей, при якій основною метою державного регулювання є не збільшення попиту населення на гру, а навпаки, обмеження гри, задоволення мінімального попиту на неї громадян із метою викорінення і подальшого недопущення неконтрольованого розвитку азартних ігор себе не виправдовує, держава не обмежує доступ до гри в лотерею незахищених верств населення, неповнолітніх.

Зокрема, в м. Тернополі заклади з розповсюдження державних лотерей функціонують у приміщеннях колишніх закладів грального бізнесу з використанням терміналів електронної системи прийняття ставок, які за своїм виглядом нагадують гральні автомати. Єдиною відмінністю від старих гральних автоматів є те, що нові модифіковані термінали видають лотерейні чеки та приймають платіжні картки замість фішок. Постійними клієнтами таких закладів є, як правило, студенти та азартні особи, які систематично відвідують салони грального бізнесу. Відтак, безперешкодна діяльність закладів з розповсюдження державних лотерей призводить до деградації гравця, як особистості, руйнування сімейних цінностей і становить небезпеку для життя та здоров’я громадян.

Від імені громади міста Тернопільська міська рада звертається до Вас з проханням винести на розгляд Верховної Ради України питання щодо обмеження/заборони діяльності, як у м. Тернополі, так і в країні в цілому закладів з розповсюдження державних лотерей.

Прийнято на п’ятдесят четвертій сесії міської ради 18 грудня 2014 року

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: "З чим ідемо в рік ...

КОМЕНТАРІ