Мінінформації не повинно перетворювати ЗМІ на інструмент влади,– «Вільний мікрофон»

Мінінформації не повинно перетворювати ЗМІ на інструмент влади,– «Вільний мікрофон»

20.12.14 10:19 0 979
Новостворене Міністерство інформації України має працювати над формуванням національної інформаційної політики. Та в жодному разі його діяльність немає зводитися до жорсткої цензури та перетворення медіа на інструмент, що служитиме владі.

Саме про те, чи потрібне країні міністерство інформації, про те, які функції воно мало б виконувати, мешканці Західної України і Києва говорили під час знімання народного проекту «Вільний мікрофон» на телеканалі ZIK.

Чимало народних ораторів визнавали: коли ведеться інформаційна війна, коли доводиться протистояти ворожій пропаганді, контроль держави над інформаційним простором таки має бути.

«Україні треба боротися із чужоземним впливом, бути сильним в інформаційній війні. Тому, з огляду на це, міністерство інформації може видатися доречним», – висловив думку луччанин.

Окрім того, зауважували окремі народні оратори, радіо- телепростір в Україні переповнений брудом і непотребом. Відтак генеральне прибирання в інфопросторі не завадить. «Нецензурщина, лайка, навала реклами алкоголю, – саме такі ефіри на радіо і телебаченні, – обурювався чоловік у Києві. – Має бути організація, що роздавала би ліцензії, контролювала би ефіри».

Утім, додав чоловік – і з ним погодилися чимало інших народних ораторів, контроль – не має стати цензурою, посяганням на свободу слова. Врешті, аби навести лад в інформаційному просторі країни, щоб очистити його від «ворожого» елементу, необов’язково створювати окреме міністерство.

«Імовірно, щоб відстежувати ситуацію в інформаційному просторі не варто створювати аж міністерство. Можливо, це має бути потужна громадська організація, до якої входитимуть толкові журналісти – чоловік 20-30», – висунув ідею один із народних ораторів.

«Кандидатури для контролю над інформаційним простором треба підбирати дуже ретельно. Наприклад, серед активістів Майдану, які не мають нічого темного у своїй біографії – треба звертати увагу на те, який у них стиль життя. Люди, які відповідатимуть за чистоту наших ефірів, повинні мати бездоганну репутацію», – запропонував ужгородець.

Найбільше людей хвилює, що міністерство інформацію може стати інструментом цензури, «маніпулюватиме свідомістю суспільства через використання ЗМІ».

«Министерство информации – это же цензура, от которой немного избавились. И что, снова вернемся к этой практике? Ведь могут запрещать правду говорить, будут говорить только то, что нужно олигархам», – висловила побоювання жінка в Києві.

«Так, міністерство інформації виникло через необхідність боротися із проросійською інформативною системою. Це необхідна справа, – додав мешканець Луцька. – Але є підозра, що врешті вся діяльність міністерства зведеться до впровадження цензури, до заборони вільно висловлювати свої думки. Я проти такого!».

А вже завтра, 20 грудня, триватимуть чергові знімання народного проекту «Вільний мікрофон» ZIKу. Трибуна справжньої свободи слова працюватиме з 13:00 до 15:00 за адресами: Луцьк – Театральний майдан, Рівне – майдан Незалежності, Київ – Майдан Незалежності, Тернопіль – Театральний майдан, Івано-Франківськ – вул. Незалежності, Ужгород – площа Шандора Петефі, Львів – пр. Свободи біля пам’ятника Т. Шевченкові, Чернівці – Центральна площа.

«Питання тижня» 20 грудня звучатиме так: «Яка валюта, на Вашу думку, втрачає у ціні швидше: гривня чи рубль?»

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Kromschroeder - газовое ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ