У Львівській області фахівці своєї справи

У Львівській області фахівці своєї справи

22.12.14 12:05 0 908
Викриття конвертаційного центру з відмивання грошей, розгалуженої мережі псевдофінансових установ, організованих груп, які реалізовували неякісні нафтопродукти, цемент, алкоголь, – ось окремі резонансні злочини, розкриті співробітниками підрозділів Державної служби боротьби з економічною злочинністю Львівщини.

Цьогоріч «деесбезівці» нашого регіону, яких уже кілька років поспіль очолює полковник міліції Руслан Галаз, спрацювали доволі ефективно. За основними показниками вони увійшли у першу трійку серед правоохоронців областей України. Окрім статистики, наведемо приклади вельми важливої для здорової економіки суспільства сумлінної праці фахівців служби.

Нещодавно, у жовтні, працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю припинили функціонування конвертаційного центру. Кошти зловмисники виводили з реального сектору економіки у тіньовий обіг. Оперативники встановили, що впродовж останніх двох років через рахунки підконтрольних фіктивних суб'єктів підприємницької діяльності «перетекло» понад мільярд безготівкових гривень. Почасти їх конвертовано у готівку. Задокументовано причетність до цієї злочинної групи близько десяти мешканців Львівської та Харківської областей. Створивши або придбавши низку фіктивних підприємств, вони зорганізували хитромудру систему незаконного збагачення. Успішне документування цієї схеми стало можливим завдяки належній взаємодії з працівниками підрозділу Головного управління Міністерства доходів у Львівській області.

Цьогоріч ліквідовано кримінальний бізнес чотирьох злочинних груп, які системно викрадали «чорне золото» з нафтопродуктопроводів, що пролягли територією Львівщини. Учасники однієї з них відбирали нафту-сирець безпосередньо з видобувних свердловин поблизу міста Борислава. Із сировини виготовляли неякісні паливно-мастильні матеріали на підпільному міні-нафтопереробному заводі, облаштованому в колишньому сільськогосподарському підприємстві у Буському районі. Дизельне пальне і т. п. надалі реалізовували через мережу нафтобаз, а також заправок.

Під час продажу іншої підробки оперативники вийшли на ще один міні-завод – цементний, виробничою потужністю до 25 тонн суміші за добу. Їх зацікавив факт потрапляння на ринок цементу від виробника, цехи якого не працювали уже декілька місяців. Промислову лінію було облаштовано в орендованому складському приміщенні у Львові. Одночасно в райцентрі штампували паперові пакувальні мішки, на які акуратно наносили заводське маркування відомого на західних теренах держави виробника. Під час санкціонованого обшуку вилучено майже півсотні тонн розфасованого фальсифікату та 180 тисяч штук підготовленої мішкотари. Збитки внаслідок наповнення ринку лівим продуктом важко й уявити. Адже неякісний цемент, без сумніву, використовували для будівництва житла, відтак на міцність бетонних конструкцій сподіватися не варто.

Споживача неабияк хвилює і наявність у продажу небезпечних харчів. Найчастіше біда спіткає тих, хто скуштував сурогатного пійла. Ділки від такого бізнесу мають неабиякий зиск, не замислюючись про можливі сумні наслідки. У результаті відпрацювання сфери незаконного обігу фальсифікованих алкогольних напоїв Працівниками ДСБЕЗ від початку року ліквідували сім підпільних цехів. Кримінальні провадження проти їх організаторів уже скеровано на розгляд суду.

Здивуванню бувалих оперативників не було меж, коли у складських приміщеннях колишньої швейної фабрики вони викрили нове виробництво. Адже тут спритні ділки одночасно підробляли горілку майже десяти відомих заводів! Фальсифікат виготовляли шляхом перемішування бадяги в тисячолітровій капроновій цистерні, надалі через систему фільтрів за допомогою насоса подавали у декілька розливних місць. Для ліпшої якості оковитої привозили чисту джерельну воду. За смаковими властивостями та зовнішніми ознаками її було важко відрізнити від оригіналки. Під час обшуку вилучено понад півтори тисячі пляшок, що чекали на відправку, спирт, підготовлену до розливу спиртоводневу суміш та підроблені акцизні марки.

На ринку тютюнової продукції «деесбезівці» встановили джерела надходження у Львівську область контрафактних цигарок, припинили діяльність одразу двох підпільних фабрик в інших регіонах держави. На одну з них натрапили у лютому нинішнього року у Веселинівському районі Миколаївської області. У підангарному приміщенні колишнього консервного заводу продукували понад три мільйони пачок у місяць. На підприємстві, де працювало дев'ятеро громадян Болгарії, правоохоронці вилучили понад 28 тонн тютюнової сировини, 72 тисячі готових пачок, майже 150 тисяч штук цигарок та понад 3,6 мільйона марок акцизного збору – фата-моргана. Водночас, встановлено причетність до незаконного виробництва ще двох підприємств, розташованих в Одесі. Одне з них – поліграфічне, а на другому займались складуванням продукції.

Наступного ж місяця з тріском провалився канал надходження на Львівщину контрафактних тютюнових виробів із Дніпропетровська. Прибувши до обласного центру, в приміщеннях товариства з обмеженою відповідальністю, яке фігурує як офіційний виробник цигарок безфільтрової групи, оперативники виявили промислову лінію іноземного виробництва. Звідси спокійнісінько відвантажували продукцію різних марок.

Щодо металобрухту. «Деесбезівці» Львівщини, зокрема, викрили злочинну групу, що силовим методом захопила території Новороздільського заводу складних мінеральних добрив та Роздільського гірничо-хімічного підприємства «Сірка». І йдеться не про рейдерство. Зловмисники здійснювали незаконну порізку на частини технологічного обладнання та трубопроводів, щоби збути як брухт чорних та кольорових металів. Їх затримано на-гарячому – на жаль, встигли понищити обладнання вартістю 800 тисяч гривень. Згодом оперативники пов'язали сімох спритників, які заходились демонтувати резервний трубопровід насосної станції «Львівводоканалу», що у Жовківському районі. Затримані зізналися, що мали намір збути труби водогону, знову-таки, як металобрухт.

У 2014 році у Львові також припинено функціонування розгалуженої мережі псевдофінансових установ. За злочинною схемою, на підставі начебто надання кредитів, ошукано багатьох громадян. Аферисти без жодного наміру займатись бізнесом створили низку суб'єктів підприємництва з назвами, співзвучними до чинних кредитних установ. Орендували офіси й укладали фіктивні угоди з довірливими партнерами щодо гарантійних внесків для подальшого отримання кредитів. Пройдисвіти заволоділи коштами 300 мешканців Львівщини, загалом на суму понад три мільйони гривень. Кримінальне провадження проти організатора цієї мережі скеровано до суду.

– Результатів досягнуто не лише завдяки копіткій праці нашої служби, – зазначив полковник міліції Руслан Галаз. – Значною мірою цьому сприяла належна взаємодія зі співробітниками органів прокуратури, слідчими та колегами з інших оперативних служб обласного главку міліції. Особливо ми акцентували на припиненні тіньових схем, які підривали засади економіки держави. Звісно, для цього затрачено доволі багато часу та докладено зусиль. У нашій службі працює достатньо фахівців своєї справи, які задля благородної мети жертвують особистим.

Михайло Тесля, Юрій Скобало
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ