У Львівській області - Учасників судових процесів захищено надійно,- начальник спеціального батальйону "Грифон"

У Львівській області - Учасників судових процесів захищено надійно,- начальник спеціального батальйону "Грифон"

22.12.14 12:18 0 912
Нещодавно начальник обласного главку міліції Дмитро Загарія отримав лист приємного змісту. Його автор – голова Апеляційного суду Львівської області П. Каблак – висловлював вдячність за сумлінність, професіоналізм та мужність, що проявив під час несення служби з охорони приміщень і підтримання громадського порядку в суді прапорщик міліції спеціального батальйону судової міліції «Грифон» Юрій Любинець. Текст подаємо без змін.

«Упродовж 2014 року більшість випадків пікетування Апеляційного суду та влаштування протестних акцій громадянами та громадськими організаціями припадали на час чергування Любинця Ю.В., який вживав усіх належних заходів для своєчасного реагування на зміну оперативної обстановки, забезпечення нормальних умов пропускного режиму в приміщенні, недопущення загроз для безпеки учасників судового процесу і перешкод для безперебійного функціонування органу правосуддя.

Особливо вражає той факт, що при спілкуванні з громадянами Любинець Ю.В. проявляє високу культуру і такт, ніколи не загострює ситуацію та діє виключно в межах повноважень, передбачених чинним законодавством».

Віддані дорученій справі

І таких працівників, як Юрій Любинець, вірних обраному фаху, безмежно відданих обов'язку та дорученій справі у спеціальному батальйоні судової міліції «Грифон» Головного управління МВС України у Львівській області більшість. Працівники спецпідрозділу, якому 18-й рік, – майже однолітки української незалежності. вони відомі серед співвітчизників не лише завдяки гучній назві, пов'язаній з фантастичною твариною з тілом лева, головою, кігтями та крилами орла, а вмінню оперативно і професійно вирішувати складні завдання з гарантування безпеки учасникам судових процесів. Зараз просто неможливо уявити приміщення судів усіх рівнів та спрямувань без «грифонівців». І ризикувати здоров'ям, навіть життям їм доводиться частіше за інших працівників міліції. Але їхня безпека – то найперша турбота очільника підполковника міліції Назара Коминара.

Понад десятиліття цей офіцер служить у судовій міліції на львівських теренах і вже п'ятий рік очолює її. Та літа й посади аж ніяк не змінюють Назара Михайловича – ні ззовні, ні характером, ні ставленням до ввіреної справи. У ньому вражають зосередженість, вдумливість, розсудливість, уміння вислуховувати інших. Зазвичай говорить мало, але все до діла, довкруж бачить пильними очима, до колег і людей ставиться уважно й розсудливо. Розуміє, яка велика відповідальність на його плечах за ефективність практичної діяльності 175 «грифонівців».

Структура спецбатальйону – досить розгалужена. Ударною ланкою є дві роти, очолювані майорами міліції Русланом Зрадою і Михайлом Патиком. Перша відповідає за громадський порядок та охорону приміщень судових установ, а друга – за судові експертизи таких міністерств України, як охорони здоров'я та юстиції. У кожній роті – по два взводи, командири яких капітани міліції Андрій Долинський, Петро Самардак, майор міліції Михайло Вовк і старший лейтенант міліції Володимир Губик. Взводи тісно взаємодіють з командирами відділень, це старші прапорщики міліції Андрій Негребінчик, Ігор Ткачик і прапорщик міліції Тарас Гавришкін.

У підрозділі відійшли у минуле порушення службової та виконавської дисципліни. Ефективними є сучасні форми й методи добору, розстановки, навчання та виховання особового складу, рівень спеціального і фізичного вишколу якого високий. І все це – значна заслуга групи кадрового забезпечення, зокрема заступника командира батальйону майора міліції Тараса Степаненка і старшого інспектора капітана міліції Галини Джури.

Повсякчас обширне поле роботи виконує штаб, який очолює заступник командира підрозділу підполковник міліції Ігор Кривоніжка. Йому завше допомагають колеги – інспектор аналітичної групи лейтенант міліції Василь Мац, працівники групи оперативного супроводження на чолі зі старшим оперуповноваженим майором міліції Олегом Шпаком, оперуповноважений капітан міліції Володимир Шимчак. У структурі цього мізкового центру – і чергова частина у складі старших лейтенантів міліції Осипа Іванишина, Романа Білеця, Андрія Калагурського і Михайла Куряна.

Мобільний міліцейський підрозділ «Грифон» важко уявити без групи ресурсного забезпечення під орудою заступника командира батальйону підполковника міліції Мирослава Крамара, завідувача канцелярії та начальника режимно-секретного органу службовця Алли Гуляєвої, старшини батальйону старшини міліції Романа Чорнія. Ніколи не підводять міліціонери-водії старший прапорщик міліції Петро Чабан, прапорщики міліції Микола Мороз, Олег Лучко, старший сержант міліції Андрій Кондюх. Старанні у виконанні функціональних обов'язків міліціонери спецпідрозділу – прапорщики міліції Андрій Думич, Олександр Думич, Юрій Любинець, Володимир Перетятко, Роман Табачний, Олександра Кирик. Професійністю і порядністю відзначаються старшини міліції брати Андрій та Степан Стасьо, Юрій Лисак, Олег Корабель, старший сержант міліції Володимир Омелян, сержант міліції Андрій Кадомський.

Такий їхній доробок

«Грифон» – у структурі міліції громадської безпеки. У батальйоні, на який покладено високу відповідальність, переважно сумлінні професіонали, спроможні передбачити небезпеку, правильно зорієнтуватись у критичній обстановці та оперативно зліквідувати загрозу.

– Ми гарантуємо безпеку суддівського корпусу на львівських теренах, дотримання громадського порядку і пропускного режиму в храмах Феміди. Охороняємо учасників кримінального процесу, їхнє житло, майно, а також членів їхніх сімей, інших осіб, якщо в цьому виникає потреба. А ще відповідаємо за додержання правопорядку під час розгляду цивільних та господарських справ і спорів, проведення виїзних судових засідань.

Упродовж одинадцяти місяців нинішнього року працівники батальйону опікувалися адміністративними приміщеннями 34 міських та районних судів міста Львова та області, з яких дев'ять перебуває під цілодобовою охороною. На виконання їм надійшло 1496 постанов про убезпечення судів, за якими «грифонівці» здійснили 7480 різних заходів. Чотирнадцять рішень містили прохання застосувати спеціальні заходи безпеки стосовно суддів та працівників органів внутрішніх справ та ще стільки ж – гарантувати недоторканність окремих осіб. Таким чином слід насамперед діяти тоді, коли розглядаються справи про вбивства, розбої, вимагання, протизаконня організованих злочинних угруповань. Адже нерідко кримінальники, залякуючи потерпілих та свідків, вимушують їх відмовлятися від позовних заяв і попередніх показів.

Працівники спецпідрозділу надійно охороняли осіб, узятих під варту і скерованих у 5-е відділення Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні для проведення судово-психіатричних експертиз. Цьогоріч тут утримували 124 підекспертних. До слова, двічі відбулось комісійне обстеження технічної укріпленості цього відділення за участі представників усіх зацікавлених відомств. Примірники актів обстеження надано в Департамент охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації та прокуратуру області – для усунення виявлених недоліків і недоробок.

Окрім основних завдань, понад половина особового складу батальйону, починаючи з червня і впродовж шести місяців нинішнього року, брала участь у проведенні АТО на територіях Донецької та Луганської областей. «Грифонівці» захищали Батьківщину в складі зведених загонів та сил спеціальних операцій. Вони затримували сепаратистів, бойовиків, бандитів, надавали допомогу населенню, від якого отримали безліч подяк, супроводжували спостерігачів місії ОБСЄ, чергували на блокпостах, охороняли громадський порядок у містах, долучалися до спецоперацій під керівництвом анти-терористичного центру. Підполковник міліції Назар Коминар із семи ротацій тричі очолював ввірений йому особовий склад рідного підрозділу.

А ще налагоджено тісну співпрацю з конвойною ротою міліції.

– Разом ми формували надійний щит, що чатує храми Феміди й судочинство від будь-яких проявів неповаги, втручання криміналітету, а також стороннього впливу на прийняття рішень, – говорить підполковник міліції Назар Коминар. – Уберігали носії важливої інформації від фігурантів кримінального провадження, адвокатів і спільників, які залишилися на волі й здатні ліквідувати небажаного свідка. Задоволений, що нашу виснажливу роботу загалом позитивно оцінюють керівники обласного главку, голови судів, представники місцевої влади і громадяни.

Турботи про особовий склад

У батальйоні виправдала себе система контролю за підлеглими. Здійснюють її керівництво, відповідальний і його помічник, інспектор-черговий шляхом фізичних перевірок, а також через радіотелефонний зв'язок методом прозвонів до чергової частини: у денний час – через кожні дві години, а в нічний – щогодини. Щодо судів, які знаходяться за межами обласного центру, то аналогічні дії виконують працівники територіальних міськрайвідділів внутрішніх справ главку міліції та мобільних груп «Грифону».

Тут успішно пройшов випробування часом такий захід, як відвідування керівництвом підрозділу, командирами рот, взводів, заступниками командирів взводів, очільниками відділень підлеглих працівників за місцем проживання. Мета – з'ясування умов і способу життя, кола інтересів, взаємовідносин у сім'ях, а також рівня матеріального забезпечення, соціальної захищеності – основних складових, що впливають на морально-психологічний стан людини. А під час проведення інструктажів нарядів керівництво постійно цікавиться психоемоційним настроєм, станом здоров'я та готовністю до несення служби працівників батальйону, також застерігає їх про недопущення нестатутних учинків. Відповідний запис про це з'являється у журналі несення служби. Посилена увага необхідна співробітникам – учасникам бойових дій.

І насамкінець – про болючу проблему, що за останні роки переросла у потребу кількаразового зростання штату. Наразі «грифонівці» оберігають 34 судові установи, а це – 42 приміщення, в яких 127 залів засідань. До того ж, під державний захист підпадають 6862 особи, зокрема 392 суддів. Тож 175 працівників украй мало для нормального забезпечення виконання покладених на спецпідрозділ обов'язків. Тому очільник Головного управління МВС України у Львівській області полковник міліції Дмитро Загарія надав Департаменту громадської безпеки Міністерства внутрішніх справ пропозиції щодо збільшення чисельності особового складу спеціального батальйону судової міліції «Грифон» до 529 осіб. Тобто кроки здійснено.

Олександр Нужний
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Житомирі визначено ...

КОМЕНТАРІ