На Вінничині розповіли як протистояти свавіллю енергетичних та газових монополістів (+фото)

На Вінничині розповіли як протистояти свавіллю енергетичних та газових монополістів (+фото)

23.12.14 14:43 0 747
Такою була основна тема для обговорення на «круглому столі», який відбувся 22 грудня у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю облдержадміністрації. Як протистояти такому свавіллю, який фактично знищує бізнес Вінниччини, роз'яснювали Юрій Захарчук - голова ради територіального відділення «Асоціації платників податків України» у Вінницької області, Надія Насіковська- заступник директора департаменту регіонального економічного розвитку облдержадміністрації, Валерій Редчик - перший віце - президент Вінницького регіонального відділення УСПП та представник и бізнесу.

Учасники круглого столу торкнулись проблем, що виникли у стосунках із ПАТ «Вінницяобленерго» та ПАТ «Вінницягаз». Фактично, дії монополістів невідворотно призведуть до подорожчання товарів першої необхідності, зокрема хліба та втрати робочих місць жителями Вінниці.

«Вінницяобленерго» розіслало 11 підприємствам м. Вінниці офіційні листи про небажання продовжувати дії попереднього договору та пропозицію переводу цих підприємств на більш високий тариф з оплати за спожиту електроенергію. Так, якщо раніше він становив 1,24 грн за кВт, то, за умовами нового договору – вже 1,51 грн. При цьому «Вінницяобленерго» ніяк не пояснює своє рішення», - констатував Юрій Захарчук.

За його словами, аналогічна ситуація склалася у сфері газопостачання. Так, постановами НКРЕ України № 76 і № 77 від 31.01.2013 р. за облгазами закріплено монопольні права на проектні та будівельно-монтажні роботи при спорудженні систем газопостачання, що зовсім не характерно для їх функцій. Прикриваючись даною постановою, облгази змушують замовників купувати матеріали для газифікації тільки у них по явно завищеним цінам. Це призвело до подорожчання газифікації житлових будинків та квартир у два і більше рази і витіснення з ринку надання послуг по газифікації багатьох дрібних підприємств. Так, якщо до прийняття вказаних постанов газифікація будинку обходилась замовнику близько 8 тис грн, то після прийняття постанов ці роботи коштують більше 16 тис грн.

Наслідки цих дій приватних монополій, на думку учасників заходу, ляжуть тягарем не лише на бізнес, а й на кінцевого споживача. Зокрема, лише за попередніми підрахунками, збитки виробничих підприємств можуть сягнути від 100 000 грн до 450 000 грн на місяць. Продукція, яку виробляють дані підприємства, подорожчає на 18%. Тож підприємства будуть не конкурентоздатними, що може призвести до скорочення робочих місць. При цьому прибуток «Вінницяобленерго» може додатково сягнути 40-50 мільйонів гривень на рік, і ця цифра неостаточна.

Учасники круглого столу дійшли спільної думки про необхідність докорінної зміни законодавства України у сфері енергетики, щоб стимулювати розвиток галузі та поліпшити інвестиційний клімат. Підготовлений спільно перелік зауважень і пропозицій буде передано до депутатів Верховної Ради України, які представляють у Парламенті інтереси Вінниччини.

Довідка:

Відкрите звернення Голови ради ТВ ВГО «АППУ» у Вінницькій області Захарчука Ю.В., яке буде направлене Президенту України та центральним органам влади публікуємо повністю.

Звернення Захарчука Ю.В..doc















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: У Житомирі відзначили ...

КОМЕНТАРІ