На Вінниччині вшанували пам'ять фольклористки Насті Андріанівни Присяжнюк (+фото)

На Вінниччині вшанували пам'ять фольклористки Насті Андріанівни Присяжнюк (+фото)

23.12.14 13:23 0 1591
22 грудня, у читальній залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва відбувся літературно-мистецький вечір «Народної ниви жниця» з нагоди 120-ї річниці від дня народження фольклористки, етнографа, краєзнавця Насті Андріанівни Присяжнюк.

Захід відбувся за сприяння управління культури і туризму облдержадміністрації, обласного центру народної творчості, обласного краєзнавчого музею та відділу культури і туризму Погребищенської райдержадміністрації.

Вітаючи присутніх, директор обласного центру народної творчості, заслужений працівник культури України Тетяна Цвігун зазначила, що серед багатьох видатних фольклористів Вінниччини яскравою зорею світить ім'я людини неповторного обдарування, вчительки за освітою і покликанням Насті Андріанівни Присяжнюк: «Це була справжня українська патріотка, потужна сподвижниця на ниві національної культури, гордість Вінниччини».

Впродовж усього свого життя (1894-1987 рр.) Настя Присяжнюк по крихті збирала, записувала і опрацьовувала найдорогоцінніші скарби народної творчості: близько 7 тисяч пісень, 4,5 тисячі народних оповідань, понад 50 тисяч прислів'їв та приказок, 2,5 тисячі загадок, голосінь, замовлянь і повір'їв, матеріали до народного сонника, легенди Погребища і навколишніх сіл району та інше. Окрім того, вона написала низку нарисів про видатних носіїв фольклору, з якими їй довелося співпрацювати, працю «Пісня в моєму житті», вела щоденник та надзвичайно широке листування. У місцевій пресі опубліковано понад 150 статей Насті Андріанівни Присяжнюк на різні теми.

Варто відмітити, що у 1976 році була видана книга «Пісні Поділля», до якої ввійшла лише частина її творчого доробку. За життя Настя Присяжнюк була нагороджена орденом Трудового Червоного Прапора та ювілейною медаллю «За доблесну працю».

В ході літературно-мистецького вечору учасники заслухали виступи членів Національної спілки письменників України, журналістів, поетів, а також мали змогу насолодитися виступами народних аматорських фольклорних колективів з Погребищенського, Липовецького, Оратівського та Іллінецького районів. Глядачам була представлена коментована виставка-ювілей «Берегиня народної пісні».

Джерело: http://www.tyt-skazki.ru/publ/novye_prikljuchenija_buratino/21.



























Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ