Вийшло в світ видання «Книга Пам’яті України. Переможці. Житомирська область»,V том

Вийшло в світ видання «Книга Пам’яті України. Переможці. Житомирська область»,V том

24.12.14 08:45 0 684
Видання обласної Книги Пам'яті має на меті гідно возвеличити внесок житомирян у перемогу над гітлерівськими загарбниками, донести до наших сучасників звитягу і жертовність уродженців Житомирщини, синів і дочок інших братніх народів СРСР, які боронили і визволяли нашу землю від німецько-фашистських загарбників.

Упродовж 24 років обласним пошуково-видавничим агентством «Книга Пам'яті України» спільно з громадськістю, органами влади та місцевого самоврядування віднайдено понад 145 тисяч імен військовослужбовців – наших земляків, які загинули в бою, померли від ран або пропали безвісти. Їх персоналії занесені до 12 томів обласної Книги Пам'яті. Про це повідомляє обласна редакційна колегія Книги Пам'яті України, обласне відділення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам'яті України».

Понад 60 тисяч мирних громадян, страчених і замучених німецько-фашистськими окупантами, померлих від голоду, загиблих від бомб, снарядів, мін, увічнені в п'яти книгах тритомного видання Книги Скорботи Житомирської області.

Нині розгорнуто видання серії «Переможці», в якій буде віддано шану учасникам бойових дій, що вистояли в смертельній борні з ворогом, повернулись до рідних домівок і підняли з руїн рідну Житомирщину. Громадські організації, пошуковці проводять подвірні обходи у сільській місцевості та ведуть пошукову роботу у містах, щоб виявити всіх учасників бойових дій і увічнити їх імена.

На сторінках п'яти томів цього видання увічнено 58845 імен фронтовиків, що повернулися з війни, живуть у даний час або вже померли. Вміщено також відомості про 104 Героїв Радянського Союзу і 29 кавалерів ордена Слави, які народились або поховані на території Житомирської області і не були занесені до Книги Пам'яті. Додатково занесені, віднайдені в процесі пошукової роботи 514 імен військовослужбовців і мирних громадян, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни та з різних причин не увійшли до попередніх 17 томів обласної Книги Пам'яті.

Напередодні 71-х роковин визволення Житомирщини від німецько-фашистських загарбників побачив світ V-й том обласної Книги Пам'яті «Переможці», на сторінках якого вміщено короткі історико-публіцистичні нариси, а також імена учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр. і Другій світовій війні Романівського, Ружинського, Червоноармійського, Черняхівського, Чуднівського районів – усього понад 15,4 тисяч персоналій; імена військовослужбовців, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни та з різних причин не були внесені до «Книги Пам'яті України. Житомирська область».

За основу бралися документальні дані районних та міських комісій зі створення Книги Пам'яті, що діють при райдержадміністраціях і міськвиконкомах, матеріали Державного архіву Житомирської області, поіменні списки учасників бойових дій і підпільно-партизанського руху, сформовані міськими, сільськими і селищними радами за участю обласного, об'єднаних міськрайонних і районних військкоматів, управлінь СБУ та МВС України в Житомирській області, архівів районних управлінь соціального захисту населення, ветеранських організацій, музеїв, газет, мемуарних видань тощо.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку для дітей,чиї ...
Наступна новина: В Чернівецькій області ...

КОМЕНТАРІ