Про ініціативну групу для формування нового складу громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації

Про ініціативну групу для формування нового складу громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації

24.12.14 09:16 0 692
За повідомленням департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації станом на 22 грудня 2014 року 23 представника інститутів громадянського суспільства подали свої заяви на ім'я голови облдержадміністрації Машковського С.О. щодо включення до складу ініціативної групи для формування нового складу громадської ради при облдержадміністрації та 2 – щодо включення до нового складу громадської ради.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації вважає за доцільне надати відповідні роз'яснення щодо порядку формування ініціативної групи для формування нового складу громадської ради при облдержадміністрації.

Як уже повідомлялося (http://zhitomir-region.gov.ua/index_news.php?mode=news&id=9738), у випадку припинення повноважень громадської ради місцеві органи виконавчої влади мають здійснити заходи щодо формування складу нових громадських рад, зокрема: утворити ініціативні групи з підготовки установчих зборів (далі – ініціативна група).

Аналізуючи зміст положень чинного законодавства (постанова КМУ від 03.11.2010 №996) та відповідного проекту змін (проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 976 і від 3 листопада 2010 р. № 996»), можна зробити наступні висновки.

Кількість членів ініціативної групи може бути довільною. Але, важливо урахувати, що ініціативна група є суто робочим органом, який має підготувати установчі збори. Зокрема: визначити дату, час, місце, порядок їх проведення; розробити форму заяви та порядок подання відповідних документів для участі в установчих зборах, підготувати відповідні інформаційні повідомлення. Також саме ініціативна група повинна організувати прийом заяв та документів від представників інститутів громадянського суспільства, провести детальний аналіз документів, отриманих від інститутів громадянського суспільства, на предмет відповідності вимогам, визначеним Типовим положенням про громадську раду та визначити (у разі наявності) інститути громадянського суспільства, документи яких не відповідають вимогам Типового положення, й завчасно поінформувати їх про недопущення до зборів з обґрунтуванням причин. Ініціативна група складає список учасників установчих зборів, готує бюлетень для рейтингового голосування та порядок проведення установчих зборів.

Зважаючи на те, що до 31 грудня 2014 р. триватимуть електронні консультації щодо проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 976 і від 3 листопада 2010 р. № 996», які передбачають суттєві зміни щодо формування складу громадських рад при органах виконавчої влади та забезпечення їх діяльності, вважаємо за доцільне формування ініціативної групи у січні 2015 р.

Після законодавчого унормування питань щодо створення громадських рад при органах виконавчої влади департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації будуть надані обґрунтовані пропозиції голові обласної державної адміністрації щодо затвердження складу ініціативної групи для формування нового складу громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації.

Питання щодо формування нового складу громадської ради при облдержадміністрації будуть вирішуватися виключно у межах чинного законодавства, з обов'язковим урахуванням думки громадськості, балансу та взаємодії усіх сторін, широкої інформаційної підтримки.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ