У Львові досі не визначилися,що робити із врятованими минулоріч птахами

У Львові досі не визначилися,що робити із врятованими минулоріч птахами

25.12.14 11:35 0 687
Львівська спілка орнітологів хоче передати у заповідник червонокнижних птахів, яких минулоріч врятували від жорстокого поводження та протягом року доглядали у Львівському еколого-натуралістичному центрі. Громадські активісти ж переконані, що птахам краще залишатися у Львові, де вони будуть у безпеці, під наглядом громадськості.

Про це 24 грудня, під час прес-конференції повідомив директор Львівського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

Нагадаємо, увечері 4 листопада було виявлено місце утримання червонокнижних птахів у Львові. Йдеться про підвал на пр. Свободи, 33. Оскільки не було власника підвалу та щоб не допустити викрадення виявлених птахів, працівники Галицького РВ ГУ МВС України у Львівській області спільно з бійцями підрозділу «Беркут» організували нічне чергування.

Вранці 5 листопада представники Держекоінспекції, орнітологи, зоозахисники, слідчо-оперативна група Галицького РВ ГУ МВС України у Львівській області у присутності власника підвалу виявили тут дев’ять хижих птахів, зокрема, три орлани білохвості, два канюки степові, одного сокола-балабана та орла-могильника, що занесені до Червоної книги України, також одного луня болотного та одного канюка звичайного.

Орнітологи встановили, що птахи утримувалися у невідповідних та незадовільних умовах.

Після проведення слідчо-оперативних заходів птахів вилучили і передали у Львівський еколого-натуралістичний центр. За цим фактом було зареєстровано кримінальне провадження.

«Розслідування кримінального провадження було проведено неправильно і неякісно, у результаті чого його закрили 27 лютого через відсутність складу злочину. Правоохоронці не встановили винуватців цього злочину, хоча вони були відомі», – заявив Ігор Антахович під час прес-конференції.

Він розповів, що одним із пунктів у документах про завершення кримінального провадження була передача птахів голові Львівського клубу орнітологів Андрію Кийку.

«На жаль, Андрій Олександрович вважає, що цих птахів потрібно забрати з міста і передати у різні природоохоронні структури не лише за межами Львова, а й області», – додав Антахович.

Громадські активісти ж вважають, що птахи повинні залишитися в еколого-натуралістичному центрі.

За словами президента Західноукраїнського товариства захисту тварин Андрія Курача, транспортування та звикання до нових умов життя, харчування лише зашкодять птахам.

«В еколого-натуралістичному центрі птахи перебувають уже понад рік. Це є свідченням того, що ними добре опікуються. Якщо тут громадськість контролює ситуацію, то невідомо, куди вони потім потраплять, чи будуть там громадські осередки, які слідкуватимуть за станом птахів», – сказав Андрій Курач.

Представник ГО «Спілка соколярів Сапсан» Павло Гордієнко додав, що птахи не підлягають поверненню у природу.

«Науковці сказали, що ці птахи не підлягають поверненню у природу, вони безсилі самі щось робити», – розповів Павло Гордієнко.

Активісти зверталися у різні інстанції, аби їх прохання задовольнили і залишили птахів у центрі, однак, за словами Ігоря Антаховича, «позиція Андрія Кийка не змінилася». З його ініціативи при Держекоінспекції провели засідання громадської ради, яке «зайняло досить цікаву позицію».

«Спочатку у протоколі рада врахувала нашу думку і погодила залишити у нас частину птахів. Пізніше з’явився зовсім інший протокол, у якому відображалась думка Андрія Олександровича: усіх птахів, крім одного, передати у Галицький національний парк», – розповів Ігор Антахович.

За його словами, у жовтні після консультації з юристами він подав позов до суду з проханням припинити дію постанови про передачу птахів приватній особі і визнати їх власністю громади міста.

«Дійсно, слідча допустила велику помилку, передавши птахів приватній особі, – погодився Павло Гордієнко. – Ми не проти передати декількох птахів у заповідники, але лише так, як ми їх розподілимо. Адже в орлів уже сформувалася пара, де у перспективі можуть з’явитися пташенята».

Представник громадської організації «Бюро екологічних розслідувань» Анатолій Павленко, який представляв Андрія Кийка, у свою чергу висловив здивування такою позицією.

«Ці птахи є дикими. У нас є висновок орнітологів, де йдеться, що два птахи можуть повернутися у природне середовище, – зазначив Анатолій Павленко. – Середовище, де вони зараз утримуються, відповідає усім вимогам, але поряд є багатоповерховий будинок, вольєр з собаками. Де гарантія, що завтра на крики цих птахів не буде скарг від мешканців будинку? У Галицькому національному природному парку та заповіднику «Розточчя» створені всі умови для цих птахів».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині справу ...
Наступна новина: Внаслідок ДТП на Волині ...

КОМЕНТАРІ