У Львівському музеї історії релігії представлять понад 40 ікон Богородиці XVI–XХ ст.

У Львівському музеї історії релігії представлять понад 40 ікон Богородиці XVI–XХ ст.

25.12.14 12:27 0 672
У четвер, 25 грудня, о 16.00 у Львівському музеї історії релігії відбудеться відкриття виставки «Мати милосердя», присвяченої матерям захисників України.

Про це повідомили у музеї.

На експозиції буде представлено понад 40 ікон Богородиці XVI–XХ століть.

«З образом Богородиці український народ пов’язував свої надії на краще життя, приписував йому чудодійну силу. Люди вважають Богородицю Небесною Заступницею перед Богом, її допомога є найдієвішою, оскільки її Син не може відмовити Матері», – зазначили у музеї.

Як йдеться у повідомленні, на виставці можна буде, зокрема, оглянути ікони Божої Матері трьох основних типів – «Провідниця» (Одигітрія), «Умиління» (Елеуса), «Молитвениця» (Оранта, Знамення, Велика Панагія).

«Богоматір на іконах сумує, – розповіли у музеї, – але сум той різний: то скорботний, то світлий, проте завжди притаманний душевній ясності, мудрості і великій духовній силі. На деяких іконах Богородиця вказує на Христа, на інших – ніжно пригортає Сина до себе або легко підтримує Його. Вона завжди сповнена благодаті, поклоняється своєму Дитяті і покірливо схиляється перед неминучістю жертви».

Виставку підготували спільно з Музеєм сакрального мистецтва Львівської архієпархії УГКЦ імені отця Антона Петрушевича. Це вже шоста спільна виставка, створена в рамках циклу «Різдвяні зустрічі»

Ікони можна буде оглянути до 15 лютого.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ