Виставка про війну під час війни – це непросто,– медіа-художник Андрій Лінік

Виставка про війну під час війни – це непросто,– медіа-художник Андрій Лінік

25.12.14 15:59 0 777
Нам складно підсумувати та охопити 2014 рік і мабуть, потрібно буде ще багато часу, щоб осмислити останні події, їх вплив на українське суспільство та для кожного з нас особисто. Цей рік ми закриваємо відкриттям виставки, що почалась 100 років тому і ще триває, оскільки досі немає одного трактування, коли і як вона завершилась.

Про це сказала у Львові на відкритті виставки «Велика війна 1914 – …Індивідуальний та глобальний досвід» директор Центру міської історії Центрально-Східної Європи Софія Дяк.

За її словами, виставку почали планувати приблизно у 2012-2013 роках. Тоді автори ще не могли передбачити контекст проекту, тому протягом останнього року вони змінювали своє ставлення до нього. «Спочатку ми робили фокус на індивідуальний та глобальний вимір війни. На проект вплинули останні події в нашій країні, проте основні фокуси не змінились», – пояснила вона.

«Велика війна 1914 – …Індивідуальний та глобальний досвід» – це виставка про Першу світову війну, через призму двох поглядів. Перший: війна як тотальний глобальний індустріальний конфлікт, де основними гравцями були великі держави, імперії. Другий: індивідуальний досвід війни, а саме, як її переживали звичайні люди на домашньому фронті, в окупації тощо. Координатор виставки Оксана Дудко стверджує, що робити виставку про будь-яку війну є складно не тільки з технічного та інтелектуального погляду, а саме з морально-етичного.

«Ми ставили перед собою питання: як, хто і коли має репрезентувати війну. Ми досі не дали собі відповіді, тому ми запрошуємо усіх до відкритої дискусії. Наше основне бажання було вийти за методологічні рамки, що є в українській історіографії та показати війну для широкого загалу. Те, що ви побачите у виставкових залах – це один із можливих поглядів на Велику війну» – розповіла вона.

Ця мистецька виставка – це не просто експозиція світлин з україномовним та англомовним описом до них. Тут використано різні матеріали: землю, ДСП, металеві сітки, інтерактивні екрани тощо. Також є галереї, які прив’язані до карт і можна подивитись, де відбувались ці події. Автори з одного боку вийшли за межі Львова, за межі східного і західного фронту, показуючи як війна відбувалась у різних точках землі, а з іншого – у виставці представлено місце Львова та Галичини. Зокрема, відвідувачі зможуть «погортати» великий сенсорний екран-карту «Львів у Великій війні» для того, щоб побачити, як глобальний конфлікт позначився на щоденному житті містян.

Медіа художник та куратор виставки Андрій Лінік стверджує, що у проекті є багато різних речей, що кричущо паралельні із сьогоденням. «Взагалі дуже важко робити виставку про війну. В контексті того, що ми бачимо і чуємо у новинах, дозволяє нам переосмислити те, де ми є і як ми сюди прийшли в рамках столітньої війни», – розповів він.

У виставці брала участь велика команда авторів, редакторів та перекладачів. Проект є цікавим тим, що триватиме аж цілий рік і буде доповнюватись різними новими матеріалами. Зокрема, у лютому відкриють інформаційний центр. Також буде велика супровідна програма: публічні лекції, освітня програма для школярів та кінопокази, що стосуватимуться різних аспектів Першої світової війни.

Експозиція доступна для перегляду з 24 грудня до 18 листопада 2015 року: середа-п’ятниця 13.00-20.00, субота-неділя 11.00-17.00год. у приміщенні Центру міської історії Центрально-Східної Європи, що на вул. Богомольця 6. Вхід вільний.

Довідка

Виставка «Велика війна 1914 – …Індивідуальний та глобальний досвід» – це сьома велика виставка Центру міської історії Центрально-Східної Європи у Львові, виставкова діяльність якого є частиною основної роботи. За словами дирекції, виставки – це основний формат спілкування з аудиторією, з людьми, заради яких і для чого працює професійна спільнота істориків.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Тернопілля: колегія ОДА ...

КОМЕНТАРІ