Львівський рятувальники провели соціальний експеримент щодо безпечного використання піротехніки

Львівський рятувальники провели соціальний експеримент щодо безпечного використання піротехніки

25.12.14 09:45 0 720
24 грудня, напередодні новорічних та різдвяних свят, львівські рятувальники провели соціальний експеримент. На одному із ринків Львова надзвичайники розгорнули торговий намет, у якому здійснювали імітований продаж піротехнічної продукції. Мета заходу полягала у вивченні питання ставлення львів’ян до особистої безпеки та дотримання тимчасової заборони Львівської міської ради про використання салютів, феєрверків та піротехнічних засобів під час проведення масових заходів.

До участі у експерименті надзвичайники залучили волонтерів громадської організації «Самопоміч» та представників засобів масової інформації. Згідно задуму, рятувальники намагалися продати мешканцям якомога більше феєрверків. Хтось із людей підходив і нагадував про заборону продажу салютів, хтось питав про ліцензію на товар. Були й такі, яких турбувала лише ціна продукції, а не якість.

Заступник начальника управління запобігання надзвичайним ситуаціям – начальник відділу пожежної безпеки Головного управління ДСНС України у Львівській області Орест Галонько наголошує на важливості придбання якісної продукції та дотриманні інструкції при використанні піротехніки: «Побутові піротехнічні вироби, які є у вільному продажу, поділяються на 3 класи потенційної небезпеки. До першого класу небезпеки належать хлопавки та бенгальські вогні. Небезпечний радіус їх дії складає 0,5 метра. До другого класу небезпеки відносять петарди і так звані фонтани, радіус небезпечної дії яких складає до 5 метрів. Користуватися ними неповнолітнім дітям до 18 років заборонено», - розповідає рятувальник. – « До третього, найнебезпечнішого класу, належать ракети, батареї салютів і римські свічки. Їх радіус небезпечної дії сягає до 20 метрів».

Варто також нагадати, що при купівлі піротехнічних виробів потрібно звертати увагу на наявність сертифікатів щодо відповідності вимогам безпеки. Якщо такі відсутні, то їх реалізація та використання заборонені. Продавати піротехнічні вироби мають право тільки суб'єкти господарювання за наявності ряду відповідних на те документів, в тому числі копії свідоцтва (довідки) про проходження спеціальної підготовки та допуску до роботи з піротехнічними виробами. Самі піротехнічні вироби повинні мати інструкцію по застосуванню на українській мові. Якщо її текст не вміщується на упаковці, то він має додаватися на окремому аркуші. Букви повинні бути чітким і добре помітним.

Допомагали рятувальниками провести акцію волонтери, які у ролі «постраждалих від піротехніки» – із перев’язаними головами, опіками рук та очей, підходили до людей і роздавали листівки-застереження.

Загалом таке соціальне дослідження приємно вразило рятувальників. Громадськість міста виявилася свідомою – жодна людина не купила салюту. Натомість, багато потенційних покупців говорили про заборону використання феєрверків, літні люди чесно зізнавалися, що бояться використовувати такі вироби. Такі відповіді неабияк тішать рятувальників, адже якщо не вмієш користуватися – то краще не бавитися із такими виробами. Підсумовуючи побачене та почуте можна сподіватися, що новорічні свята пройдуть весело, яскраво і головне – безпечно!
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: На Вінничині п'яний ...

КОМЕНТАРІ