Тернопілля: історія обласного архіву – у виставці «Хранителі історії»

Тернопілля: історія обласного архіву – у виставці «Хранителі історії»

25.12.14 08:37 0 678
У 2014 році минає 75 років з дати створення Державного архіву Тернопільської області. З цієї нагоди в приміщенні архіву відкрилася виставка «Хранителі історії», яка висвітлює етапи організації архівної справи на Тернопіллі. За словами головного спеціаліста ДАТО Марії Дацків, у першому розділі виставки представлені документи, що стосуються історії архівної справи на Тернопільщині до 1939 року. Тоді ще Тернопіль, як воєводський центр, свого державного архіву не мав. Усі наявні документи і матеріали діяльності австрійських, російських і польських установ зберігались у так званих «складницях» – тобто у відомчих, церковних та приватних архівах. На стендах представлені такі документи того часу, як копії розпорядження Міністерства внутрішніх справ про повернення польських архівів з Австрії, лист відділу держархівів Польщі до Тернопільського воєводи про організацію архіву при воєводському управлінні, документи щодо повернення архівних документів і інших культурних цінностей згідно з Ризьким мирним договором та багато інших.

Вже 28 жовтня 1939 року у Тернопіль прибув уповноважений Архівного управління Наркомату внутрішніх справ УРСР для централізованої організації архівної справи. Під архівосховища було орендовано в Домініканському монастирі, архітектурній пам'ятці ХУІІІ століття, 37 кімнат площею 2296 квадратних метри для обласного історичного архіву і архівного відділу НКВС. 1 листопада вони розпочали свою роботу.

У другому розділі виставки експонується багато цікавих документів: типовий договір на оренду приміщення облдержархіву за 1939 рік, інформація про роботу зі створення архівних установ у Тернопільській області тощо.

Війна 1941–1945 рр. завдала непоправної шкоди та невідтворних збитків архівним зібранням області. Внаслідок військових дій і майже трирічної нацистської окупації повністю були знищені документи Тернопільського міського архіву і 24 райдержархівів, в архівах установ, організацій і підприємств не збереглися тисячі документів за 1870–1941 роки, велика кількість була вивезена. Свідчать про це такі документи: акт про збитки, нанесені Тернопільському обласному державному архіву під час ІІ світової війни від 1945 року, опис справ Кременецького філіалу облдержархіву УНКВС у Тернопільській області, пограбованих і вивезених у Німеччину нацистськими загарбниками, протокол засідання експертної комісії по встановленню наукової цінності втрачених документальних матеріалів Тернопільського обласного державного архіву від 8 грудня 1944р.

Після звільнення Тернополя обласний архів був однією з перших установ, яка відновила свою діяльність, а в кінці 1944 р. почали працювати і 20 райархівів.

В період так званої хрущовської відлиги (з середини 1950-х років) вживалися заходи щодо розвитку основної функції архівів – задоволення потреб суспільства у ретроспективній інформації, поліпшення зберігання і використання архівних матеріалів. Свідченням цього є затвердження Інструкції про порядок видачі довідок, копій і виписок державними архівами СРСР за 1954 рік, яка є в експозиції виставки. Вперше розпочалась робота з розсекречування документів, і значні групи фондів стали доступними для користувачів. У 1959 році в архіві організована мікрофотолабораторія та реставраційна майстерня.

Відповідно до рішення Тернопільського облвиконкому від 25 червня 1960 року № 568 та акту передачі від 5 липня 1960 р. архівний відділ та облдержархів із підпорядкування обласного управління внутрішніх справ перейшли у підпорядкування виконкому Тернопільської обласної ради та Архівному управлінню при Раді Міністрів УРСР (даний документ є в експозиції виставки).

В експозиції виставки цікавими є і світлини працівників обласного архіву різних років, друковані видання, видані облдержархівом.

Зі здобуттям незалежності в розвитку архівної справи на Тернопільщині розпочався новий етап. Проведено велику роботу з розсекречення документів. Значно пожвавилася робота з використання документів, в т. ч. науково-видавнича діяльність. Джерельна база обласного архіву невпинно поповнюється новими документами. Зараз у сховищах архіву зберігається 726619 справ, згрупованих у 3696 фондів. У науково-довідковій бібліотеці ДАТО зберігається 38800 видань, 1316 комплектів журналів, 2565 підшивок газет.

Фото Ігоря Крочака

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вінничина: зустріньте ...
Наступна новина: Зимова риболовля на Волині ...

КОМЕНТАРІ