Рятувальники нагадують: феєрверки і ялинка мають бути окрасою свята,а не причиною пожеж

Рятувальники нагадують: феєрверки і ялинка мають бути окрасою свята,а не причиною пожеж

26.12.14 09:02 0 665
Чимало громадян під час святкування Новорічних та Різдвяних свят полюбляють встановлювати у власних помешканнях ялинки чи користуватися піротехнічними виробами. Проте слід пам’ятати, що при цьому потрібно дотримуватись правил пожежної безпеки.

Під час встановлення та прикрашення новорічної ялинки, потрібно пам’ятати, що найменша необережність або порушення правил пожежної безпеки може призвести до пожежі. Потрібно враховувати, що дерево, знаходячись у приміщенні, з часом висихає і може зайнятися від найменшого джерела загорання, тому не можна користуватися поблизу ялинки бенгальськими вогнями чи прикрашати її несправними електрогірляндами. Не можна прикрашати ялинку іграшками, які зроблені з паперу чи вати, оскільки це матеріали, що можуть легко зайнятись. Для зменшення ризику загорання, ялинки потрібно розміщувати подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню – камінів, газових плит. Також забороняється встановлювати її в проходах, біля виходів. Для освітлення ялинки слід використовувати електрогірлянди промислового виробництва з ліцензіями та інструкціями. Так, забороняється використовувати для оздоблення пошкоджені чи самостійно відремонтовані електрогірлянди. Потужність лампочки не повинна перевищувати 25 Вт, електропроводка до лампочок ялинкової ілюмінації мусить бути виконана гнучкими проводами з мідними жилами; підключення гірлянд до мережі виконуватися тільки з допомогою штепсельних з’єднань.

Також на момент святкування Новорічних свят широкого розповсюдження набули різноманітні піротехнічні вироби. Однак, при недотриманні правил безпеки під час користування піротехнічними виробами, свято може обернутися трагедією.

Щоб цього не трапилося, потрібно дотримуватися правил пожежної безпеки. Спочатку необхідно вибрати місце для феєрверка. В ідеальному випадку це повинна бути велика відкрита територія – двір або галявина, вільна від дерев і будівель. Необхідно уважно оглянути обране місце: чи немає поблизу будинків (в радіусі 50 метрів), автотранспорту чи гаражів. Якщо феєрверк проводиться за містом, там не повинно бути сухої трави або сіна, тобто того, що може зайнятися від випадкового потрапляння іскор. Потрібно визначити, де перебуватимуть глядачі. Їм потрібно забезпечити відповідне місце для огляду і безпеку, а для цього необхідно відвести місце за 15-20 метрів від пускового майданчика феєрверка.

Від величини майданчика залежить яку піротехніку можна використовувати. Якщо двір малий і тісний, доведеться скористатися лише обмеженим асортиментом піротехнічних виробів, переважно наземної дії: петардами, хлопавками. Забороняється використовувати поряд із житловими будинками та іншими спорудами вироби, що летять угору – ракети, салюти. Вони можуть залетіти у вікно, на горище або дах і спричинити пожежу.

При купівлі піротехнічних виробів обов’язково ознайомтеся з інструкцією, яка повинна бути на кожному виробі. Якщо її немає, то виріб не сертифікований і ним користуватися небезпечно. Потрібно перевірити термін зберігання виробу: його встановлює виробник і ніхто не може його продовжити. Також слід подивитися, чи не пошкоджена упаковка виробу, чи не має пошкоджень сам виріб. Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити в середині приміщення, з балконів та поблизу житлових будівель, новорічних ялинок. Місце повинно відповідати вимогам виробника, що вказані на виробі. Пам’ятайте, що продаж піротехнічних виробів дозволяється лише в спеціалізованих магазинах.

Щоб вогонь не наробив непоправного, і ніщо не зіпсувало святковий настрій, рятувальники рекомендують громадянам дотримуватись заходів безпеки під час встановлення новорічних ялинок і користування піротехнічними виробами.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 326 тонн гуманітарної ...
Наступна новина: 25 грудня – Різдво Христове ...

КОМЕНТАРІ