На Житомирщину прибуло близько 1000 ромів зі сходу України

На Житомирщину прибуло близько 1000 ромів зі сходу України

26.12.14 12:59 0 670
Особливості надання допомоги та підтримки ромським переселенцям із зони АТО, які прибули до Житомирської області, обговорювали під час засідання круглого столу, що відбувся в рамках проекту «Правова та інформаційна підтримка ромів Житомирщини».

Голова правління громадської організації «Національно-культурне товариство ромів «Романо Кхам», волонтер робочої групи з надання безоплатної первинної правової допомоги учасникам АТО Людмила Коберник повідомила, що наразі 10% населення ромів України стали вимушеними переселенцями.

За її словами, на території нашої області проживає більше 3 тисяч осіб ромської національності. Найбільше їх у Коростенському, Новоград-Волинському та Житомирському районах, а також в обласному центрі. Більшість ромів у віці 35-50 років.

«На до Житомирщини прибуло більше 1000 ромів зі сходу держави, які потребують соціального захисту та підтримки», - наголосила Людмила Коберник.

У своєму виступі начальник управління комунікацій з громадськістю департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Сластухіна звернула увагу присутніх на необхідності об'єднати зусилля влади та інститутів громадянського суспільства задля вирішення проблемних питань представників ромської національної меншини, які прибувають на терени Житомирщини зі сходу держави.

Юрист проекту «Правова та інформаційна підтримка ромів Житомирщини» Володимир Ткачук зазначив, що роми-переселенці найчастіше в правовому полі потребують допомоги у відновленні документів, які посвідчують особу, та оформленні соціальної допомоги.

Заступник директора департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Василь Павлюк повідомив, що на території області перебуває станом на 24 грудня 2014 року понад 6 тисяч переселенців з Луганської та Донецької областей та з Криму.

Василь Павлюк відмітив те, що більшість вимушено переміщених осіб часто потребують не лише матеріальної підтримки, але й моральної. Також додав, що для отримання соціальної допомоги переселенці повинні звертатися до органів праці та соціального захисту, де їм допоможуть оформити необхідні документи. Орім цього, в області створена база резервного житла для вимушено переміщених громадян, але більшість хочуть проживати лише в обласному центрі, в якому ці резерви вже закінчилися.

У свою чергу заступник директора Житомирського обласного центру зайнятості Віктор Зубрицький наголосив, щоб пошуком роботи переселенці займалися не лише самотужки, але й зверталися до центру зайнятості. Якщо не буде знайдена робота за спеціальністю, то можливе призначення допомоги по безробіттю, або ж безкоштовне навчання з подальшою перекваліфікацією. Адже 60% вакансій центру зайнятості – це робітничі професії.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ