На Хмельниччині правоохоронці та страховики відшукали способи,як переконати водіїв користуватися Європротоколами при оформленні ДТП (+)

На Хмельниччині правоохоронці та страховики відшукали способи,як переконати водіїв користуватися Європротоколами при оформленні ДТП (+)

26.12.14 13:54 0 664
Експеримент з об'єднання дорожньо-патрульної та патрульної служб міліції, який проходить у місті Хмельницькому, показав, що оформлення дрібних автопригод без потерпілих та значних збитків забирає у новостворених патрулів занадто багато робочого часу, який вони могли б використовувати більш раціонально. При цьому з 16 вересня 2011 року українське законодавство дозволяє оформляти такі ДТП без участі працівників міліції шляхом укладання Європротокола.

Саме це питання стало основною темою обговорення під час зустрічі за «круглим столом» працівників міліції та керівників страхових компаній Хмельниччини. Засідання відкрив начальник відділу нормативно-правового забезпечення Департаменту ДАІ МВС України Василь Брянцев, який зазначив:

— В Україні за поточний рік зареєстрована 191 тисяча дорожньо-транспортних пригод, з яких лише 30,6 тисяч або 16% — з потерпілими. Більше половини з усіх ДТП підпадають під категорію таких, які можна було оформляти із застосуванням Європротоколу.

Олена Машаро, керівник одного з департаментів «Мототранспортного страхового бюро України» поділилася з учасниками «круглого» столу цікавою статистикою, та висловила своє бачення того, яким чином можна спонукати водіїв до застосування Європротоколу під час оформлення дорожньо-транспортних пригод без потерпілих:

— в Україні лише у 7,5% випадків дрібних дорожньо-транспортних пригод без потерпілих осіб водії фіксують подію самостійно за допомогою Європротоколу та без виклику працівників ДАІ, тоді як у Європі — близько 90%. Це значно економить час і пришвидшує виплату страховки, адже в такому випадку не потрібно чекати рішення суду. Та все ж більшість українських водіїв «перестраховується» і викликає на місце працівників ДАІ, боячись неправильно заповнити протокол або прогадати із оцінкою заподіяних збитків. Це відволікає правоохоронців від більш важливих робочих питань, тим паче в умовах експерименту, коли міліціонерам потрібно реагувати не лише на порушення правил дорожнього руху, а й слідкувати за громадським порядком.

На думку Олени Володимирівни, спонукати українців до застосування визнаної світом європейської практики можна лише жорсткими методами. Одним із таких методів вона вважає запровадження штрафних санкцій для учасників ДТП у разі, якщо вони для фіксації незначної автопригоди, яка підлягає оформленню за Європротоколом, викликали працівників ДАІ.

Цю думку цілком підтримали і очільники десятка провідних страхових компаній Хмельниччини, які відгукнулися на запрошення працівників міліції взяти участь у засіданні «круглого столу».

Засідання було конструктивним та завершилося низкою цілком реальних для втілення пропозицій. Не дивлячись на те, що поки що вони викладені лише на папері, і правоохоронці, і страховики рішуче налаштовані повністю перейти в цьому питанні на європейську практику.

СЗГ УМВС України

в Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: “Вже найближчим часом ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ