Хмельниччина: день із життя «універсального» міліціонера

Хмельниччина: день із життя «універсального» міліціонера

26.12.14 12:50 0 707
Журналіст хмельницької газети «Поділля» перевірив, як працює пілотний проект об'єднаної патрульної служби.

Як відомо, Хмельницький став першим містом в Україні, з котрого почалися реформи Міністерства внутрішніх справ. Саме у нашому обласному центрі вирішили об'єднати ДАІ та патрульно-постову службу, створивши так званих універсальних поліцейських.

«Важливо — відійти від каральних функцій, — стверджує начальник міського відділу міліції Василь Птащук. — Щоб не було так, як раніше, коли співробітники ДАІ стоять і лише спостерігають, а коли людина порушила — її штрафують. Я особисто дав розпорядження, аби поряд із речовим ринком на Львівському шосе та на залізничному переїзді біля першої лазні нарядів ДАІ не було. Мене почали звинувачувати у зростанні кількості ДТП. Узяв статистику, а там одна ДТП за півроку».

«Я отримував 2300, а зараз на тисячу більше, — розповідає сержант ДПС Юрій Казмірчук. — Усіх забезпечили новою формою. Я п'ять років пропрацював у ДАІ, тож для мене трохи складним є виїзд на побутові сварки, до цього просто ще не звик. Для колег із патрульно-постової служби важче оформляти протокол із ДТП».

Ранок «універсального» міліціонера починається о 8.30. Рядові, сержанти і навіть майори із зошитами ідуть до навчальних класів, де їм викладають різні дисципліни. Даївців вчать патрульно-постової служби, патрульних, навпаки, тонкощів ДАІ. Заняття закінчуються о 13.00, а вже за дві години міліціонери отримують зброю, інструктаж — і по машинах.

Окрім піших патрулів, містом курсує шість автомобільних екіпажів, котрі несуть службу до 23.00. Після закінчення експерименту планують перейти на тризмінне патрулювання (ППС і зараз патрулює у три зміни, однак не в рамках проекту).

З увімкнутими проблисковими маячками виїжджаємо з міськвідцілу міліції. Для патрулювання рухаємося у мікрорайон Ракове. Час від часу вмикається рація: «На проспекті Миру не горять ліхтарі». За кілька хвилин — нове повідомлення: «На Короленка вибивають двері». «ДТП на Пілотській, навпроти хімзаводу», — «оживає» рація.

Аби подолати кількасотметровий затор, доводиться вмикати проблискові маячки. «Фольскваген-Гольф» розвернуло посеред проїжджої частини. Сірий «Део-Ланос» майже винесло на бордюр праворуч дороги. У кожного водія своя версія пригоди, кожен звинувачує один одного. На щастя, ані водії, ані двоє пасажирів іномарки серйозно не травмувалися, чого не скажеш про їхніх «залізних коней». Місце ДТП обгороджують знаками, на заміри йде хвилин сорок. Аби розблокувати дорогу, автівки відкочують на узбіччя.

Водіїв на обстеження щодо алкогольного та наркотичного сп'яніння доправляють у медичний заклад, автомобілі евакуатором транспортують на штрафмайданчик.

На щастя, до кінця патрулювання серйозних пригод у мікрорайоні Ракове більше не сталося. А «ховатися в кущах» просто не було часу.

Газета «Поділля»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: На Вінничині у ...

КОМЕНТАРІ