Виставу «Лавина» турецького письменника поставлять в театрі ім. Юрія Дрогобича

Виставу «Лавина» турецького письменника поставлять в театрі ім. Юрія Дрогобича

26.12.14 08:03 0 709
У Львівському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. Юрія Дрогобича завершується підготовка до прем'єри вистави «Лавина» (автор п'єси – турецький драматург Тунджер Джюдженоглу, переклад Олександра Кучми).

Про це повідомив власкор IA ZIK з посиланням на заступника директора театру з творчих питань Олега Загорулька.

За його словами, над постановкою п’єси відомого турецького драматурга працює творча група театру, яку очолив головний режисер Олександр Король. Сценографія Ярослава Даниліва, костюми Юлії Гнатенко.

«Лавина» – найвідоміша п’єса Тунджера Джюдженоглу, – каже Олег Загорулько. – Її перекладено багатьма мовами, у тому числі і українською. Це єдиний твір автора, надрукований в Україні. Органічно у дію вписалися виконавці ролей народні артисти України Алла Шкондіна, Олександр Морозов, заслужені артисти України Надія Цибульська, Галина Чеботарьова, Ірина Ославеенко, Сергій Дутка, актори Іван Гарасимчук та ін.».

Прем’єра вистави запланована на неділю, 28 грудня. У ній візьмуть участь автор п’єси, її перекладач, представники посольства Туреччини в Україні.

Довідка IA ZIK.

Тунджер Джюдженоглу є визнаним авторитетом у сучасній турецькій драматургії. Він народився 1944 року в Чорумі. Вчився в Анкарі, живе в Стамбулі. Є членом президії Спілки письменників Туреччини, художньої ради Генерального управління державних театрів, турецького відділення ПЕН-клубу, керує секцією драматургії у видавництві «Папірус», а також викладає у Приватній консерваторії Мистецького центру ім. Мюждата Гезена (Туреччина).

Тунджер відносить свою творчість до соціального реалізму.

«Якщо проводити якісь аналогії, я можу сказати, що продовжую традиції Гоголя, Чехова, Горького, Артура Міллера, деяких болгарських драматургів. Моя творчість близька до їхньої. Мені цікаво писати про людину, про її надії на майбутнє. Якщо я бачу десь якісь негаразди, я намагаюся писати про них із загальнолюдського погляду», – зауважив Тунджер Джюдженоглу.

Значний інтерес для Джюдженоглу становить і українська література: «У вас багатюща культура. Україна є дуже важливою країною. І ми хочемо познайомитися з вашою літературою, щоб іще краще це усвідомити. Давайте збудуємо міст між нашими країнами, адже це можемо зробити лише ми – митці, письменники, драматурги, шанувальники мистецтва. Саме ми можемо тісніше зблизити наші народи».

За довгі роки своєї літературної праці Тунджер Джюдженоглу став лауреатом 17 літературних премій, дві з яких йому присуджено за межами Туреччини – в Югославії і Голландії. Його п’єси ставлять більш ніж у сорока країнах світу. Тепер одну з них зможуть переглянути й українські глядачі.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Майже 600 жителів ...

КОМЕНТАРІ