Два роки без тютюнового диму: як виконується «бездимний» закон в умовах мораторію на захист прав споживачів? (+фото)

Два роки без тютюнового диму: як виконується «бездимний» закон в умовах мораторію на захист прав споживачів? (+фото)

27.12.14 13:27 0 741
В прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій обласної державної адміністрації 25 грудня відбулася прес-конференція Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» за участі громадської організації «Молодіжна організація «СЛАВІС-Вінниця», яка є членом Коаліції «Вінниця без тютюнового диму», представника державної інспекції захисту прав споживачів та представника органів внутрішніх справ у Вінницькій області. Під час прес-конференції презентували результати всеукраїнського моніторингу кафе, барів і ресторанів у м. Вінниці та 19 містах України на предмет виконання Закону України №2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення».

За інформацією в.о. голови ГО «Молодіжна організація «СЛАВІС-Вінниця» Діденко Вікторії у Вінниці протягом листопада 2014 р. волонтери та активісти відвідали 56 закладів ресторанного господарства, під час якого розповсюджували попереджувальні наліпки. Моніторинг охопив всі основні типи закладів: кафе - 25, бари - 14, ресторани - 17. Учасники відвідували заклади переважно у вечірній час і фіксували результати спостереження. Активісти звертали увагу також на непрямі свідчення порушення закону, такі як: наявність недопалків, тютюнового диму та усний дозвіл працівників курити в приміщенні.

Згідно отриманих результатів 88% відвіданих у місті кафе, барів та ресторанів є вільними від тютюнового диму і повністю дотримуються законодавства. На фоні тотальної заборони державним контролюючим органам здійснювати перевірки на звернення споживачів у випадку порушення їх прав такий результат є позитивним. За показниками проведеного моніторингу 12% закладів у Вінниці ігнорує закон та дозволяє курити сигарети та кальян.

Картина порушень має територіальний характер та є неоднорідною: найбільше порушень виявлено у Києві (24%), Харкові (23%) й Чернівцях (20%); високими рівнем порушення визначилися також Одеса (17%) та Суми (16%), Вінниця (12%), Запоріжжя (11%), Ужгород (7%). У той же час є міста, у яких не виявлено жодного порушення або рівень порушень непомітний. До таких міст, зокрема, належать - Івано-Франківськ, Тернопіль, Херсон, Чернігів, Маріуполь. У межах 6% тримаються міста Дніпропетровськ, Луцьк, Львів, Житомир, Миколаїв, Полтава, Черкаси.

Штрафні санкції, які накладає контролюючий орган Державна інспекція із справ захисту споживачів до власників закладів, які не дотримуються закону, становлять від 1 000 до 10 000 гривень. За правопорушення з боку фізичних осіб працівниками правоохоронних органів складаються протоколи і стягується штраф у розмірі від 170 до 340 гривень.

До відома: 16 грудня 2012 року набули чинності зміни до Закону України № 2899-IV, який повністю звільнив приміщення закладів ресторанного господарства від куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів. Упродовж листопада 2014 року волонтери Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» здійснили 3-й моніторинг та відвідали більше 900 закладів громадського харчування у 20 містах України.

«Мораторій на перевірки» діє до 31 грудня 2014 року, а вже з нового року громадськість надішле всі скарги повторно та вимагатиме перевірити порушників.













Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ