У Волинській області органи прокуратури захистили житлові права дітей

У Волинській області органи прокуратури захистили житлові права дітей

27.12.14 13:23 0 718
Володимир-Волинська міжрайонна прокуратура стала на захист трьох неповнолітніх дітей, житло яких продали з прилюдних торгів.

У січні 2014 року батько цих дітей звернувся у прокуратуру зі скаргою на неправомірні, на його думку, дії працівників відділу Державної виконавчої служби Володимир-Волинського міськрайонного управління юстиції та одного з приватних підприємств щодо проведення торгів з реалізації арештованого нерухомого майна - трикімнатної квартири, в якій і проживала сім'я з дітками.

Задля визнання торгів недійсними чоловік звернувся також до суду. Аби захистити житлові права дітей, прокуратура здійснила вступ у розгляд цієї цивільної справи.

У червні 2014 року рішенням Володимир-Волинського міського суду прилюдні торги і свідоцтво про право власності на житло на ім’я нового власника квартири визнано недійсними.

Не погодившись з таким рішенням, відділ Державної виконавчої служби Володимир-Волинського МРУЮ та громадянин, який, попри відсутність дозволу органів опіки й піклування на відчуження цього житла, купив квартиру з фактично зареєстрованими в ній дітьми, оскаржили його в апеляційному порядку.

Незважаючи на подане прокурорами заперечення, апеляційний суд Волинської області у липні 2014 року визнав сім'ю з дітьми такою, що втратила право на житло.

Це рішення було оскаржено в касаційному порядку й Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ 26 листопада 2014 скасував рішення апеляційного суду Волинської області, залишивши в силі рішення суду першої інстанції.

Таким чином, за прокурорського втручання житлові права трьох неповнолітніх дітей наразі поновлено.

Цьогоріч і виконавчим комітетом Луцької міської ради було прийнято рішення, яким, усупереч вимогам закону щодо гарантування прав дітей на збереження житла, надано дозвіл на заставу квартири, у якій проживала малолітня дитина. Це призвело до фактичної втрати дитиною належної їй частки квартири та загрози виселення без надання іншого житла.

Прокуратура міста Луцька, аби захистити порушені права дитини, оскаржила незаконне рішення виконкому та укладений на його підставі договір застави квартири до Луцького міськрайонного суду.

Позовні вимоги прокуратури судом було задоволено у повному обсязі. Апеляційний суд Волинської області, переглянувши справу за апеляційною скаргою відповідача, підтвердив обґрунтованість правової позиції прокурора.

Проте відповідач – комерційний банк - оскаржив зазначені судові рішення у касаційному порядку.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ 17 грудня цього року залишив касаційну скаргу без задоволення, а згадані судові рішення – без змін. Відтак житлові права дитини поновлено.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Два роки без тютюнового ...

КОМЕНТАРІ