Цьогоріч в Україні зафіксовано тисячу випадків порушень свободи слова,– ІМІ

Цьогоріч в Україні зафіксовано тисячу випадків порушень свободи слова,– ІМІ

27.12.14 13:54 0 828
У 2014 році в Україні було зафіксовано майже тисячу порушень свободи слова. Найгірше ситуація склалася у березні та травні.

Про це свідчать дані щорічного дослідження Інституту масової інформації (ІМІ) «Барометр свободи слова», пише «Українська правда».

Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році – 977 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі – 2012 (324 випадки).

Напади стали категорією, у якій зафіксовано найбільше порушень (285 випадків, у 2013 – 97). Зокрема, згідно з даними ІМІ, пік нападів на журналістів припав на січень та лютий 2014 року, коли було побито відповідно 82 та 70 журналістів.

«Окрім росту числа нападів на журналістів у зв’язку з їхньою роботою, ми також відмітили певну еволюцію насилля щодо журналістів у 2014 році», – заявила виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк.

«Ніколи раніше ми не стикалися із викраденнями журналістів незаконними збройними формуваннями, ніколи раніше не було внутрішніх переселенців-журналістів, які змушені були покинути свої місця проживання у зв’язку з професійною діяльністю», – зазначила вона.

Пік викрадень журналістів припав на квітень, коли у полоні побували 20 журналістів, усі – в Донецькій області. Загалом протягом року у полоні побували 76 журналістів. Досі перебувають у полоні бойовиків «ЛНР» луганський журналіст Сергій Сакадинський, та харківський журналіст Роман Черемський, які були захоплені у серпні 2014 року.

У 2014 році такі міжнародні організації, як «Репортери без кордонів» та «Комітет із захисту журналістів» включили Україну у трійку країн світу, що є найбільш небезпечними для журналістів (після Сирії та Палестини).

Протягом року, на території України загинуло семеро журналістів, з них один – під час подій на Майдані, і шестеро – у зоні АТО. Дані ІМІ свідчать, що убивства журналістів та ріст фізичної агресії пов’язані із двома ключовими факторами – подіями на Майдані, та згодом – російською агресією і воєнними діями на території України.

Не дивлячись на ріст загроз, в країні лишилася актуальною проблема безкарності.

«У 2014 році, попри прихід нової влади, ми так і не побачили активних розслідувань нападів на журналістів або покарання агресорів. На жаль, безкарність лишилася практично на рівні минулого року. У той же час, у 2014 році сталося багато випадків, за які держава Україна не може нести відповідальності, оскільки вона не контролює частину своєї території», – заявив медіа-юрист ІМІ Роман Головенко.

Кількість випадків цензури у 2014 вдвічі перевищила показник 2013 року (134 у 2014 порівняно із 62 у 2013). Пік випадків цензури припав на травень (38) та червень (28) – і був пов’язаний із відключенням українських телеканалів на Сході країни.

Протягом року також сталося 63 напади на офіси редакцій, що майже у вісім разів більше ніж у 2013 році (вісім). Пік нападів припав на травень, і був пов’язаний з погромами редакцій місцевих видань у Донецькій та Луганській областях. Нападники з бітами громили офіси місцевих ЗМІ за відмову співпрацювати із сепаратистами.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ