На Житомирщині правоохоронці проводять

На Житомирщині правоохоронці проводять "хвойні" рейди

27.12.14 09:57 0 722
У передноворічні дні працівники міліції разом з представниками екологічної служби проводять спеціальні профілактичні заходи, направлені на попередження фактів незаконної вирубки хвойних насаджень. Усі виявлені випадки відповідним чином реєструються, а винуватців притягують до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Напередодні новорічних днів традиційно зростає попит на святкові атрибути, головні серед яких, без сумніву, - хвойні зелені красуні. Проте, як відомо, попит породжує пропозицію, а отже, місця стихійної торгівлі наповнюються реалізаторами ялинок і сосен. Добре, якщо продавці хвойного товару знають про його походження і можуть належно це підтвердити. Однак в окремих випадках, звідки дерева, продавцям невідомо.

Відтак, працівники міліції разом з іншими зацікавленими службами проводять на території регіону спеціальні рейди, у ході яких перевіряються і місця зростання ялин та сосен, і місця їх можливого продажу. Окрім того, патрульні наряди працівників Державтоінспекції звертають особливу увагу на вантажний транспорт, який перевозить хвойні дерева, слідкуючи, аби необхідна документація на новорічних красунь була не тільки в наявності, а й у порядку.

– На сьогоднішній день на виїздах з лісових масивів оглянуто понад 500 одиниць автотранспорту, у результаті чого вилучено понад 100 незаконно зрубаних дерев. Збиток у виявлених випадках складає майже 31 тисячу гривень. Проте, оцінка шкоди досить умовна, зважаючи на те, що мова йде про довколишнє середовище, - коментує заступник начальника УМВС Житомирщини Юрій Лебідь. - Працівники міліції уже провели близько 70 рейдів у місцях стихійної торгівлі і на ринках області. За їх підсумками до адміністративної відповідальності за порушення правил торгівлі притягнено 10 осіб.

Під час одного з таких рейдів у Коростенському районі Житомирщини правоохоронці зупинили автомобіль ГАЗ під керуванням жителя Овруччини. У напівпричепі водій перевозив хвойні дерева, проте надати відповідні документи на свій вантаж він не зміг, оскільки таких не мав узагалі.

За таких обставин керманича разом з транспортним засобом було доставлено до міськвідділу міліції. Водночас інформація про подію була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньо визначеною правовою кваліфікацією за ст.246 (Незаконна порубка лісу) Кримінального кодексу України. У рамках розпочатого досудового розслідування міліція з'ясовує походження хвойних дерев і маршрут слідування їх перевізника.

Правоохоронці ж вкотре нагадують про правову відповідальність за недбале відношення до природи. Статті як адміністративного, так і кримінального кодексів чинного законодавства передбачають покарання і за незаконну порубку, ушкодження або знищення лісових культур, і за порушення правил торгівлі.

СЗГ УМВС України

у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Тернопіллі голова ...

КОМЕНТАРІ