Пам’ятник Шептицькому у Львові потрібно встановити у центрі площі,– архітектор

Пам’ятник Шептицькому у Львові потрібно встановити у центрі площі,– архітектор

30.12.14 14:51 0 728
Пам'ятник митрополиту Андрею Шептицькому у Львові повинен бути встановлений у центрі пл. Святого Юра, аби стати її окрасою. Ділянка поблизу собору, де за проектом хочуть встановити монумент, має інше призначення – це під'їзд до храму із вул. Городоцької через вул. Озаркевича, який аж ніяк не можна ліквідовувати.

Про це 29 грудня, під час прес-конференції заявив архітектор Ярослав Климовський.

За словами архітектора, проект реконструкції площі із встановленням пам’ятника митрополиту є безграмотним, оскільки блокується під’їзд до комплексу з вул. Озаркевича.

«Ця площа (поблизу собору, – ред.) має інше функціональне призначення. Не може там бути ще щось, бо вона вже зайнята. Тому ми пропонуємо у географічному центрі майбутньої площі встановити пам’ятник», – сказав архітектор.

Нагадаємо, згідно із проектом архітектора Ігоря Кузьмака, вул. Озаркевича має перетворитися на пішохідну зону.

За проектом, який пропонує Ярослав Климовський, уся концепція реконструкції площі зберігається, зокрема і перенесення дороги, однак пам’ятник буде розміщений у центрі, аби він «сприймався з усіх вулиць».

«Інших альтернатив тут бути не може. Бо це є грамотно і правильно», – наголосив Ярослав Климовський.

За словами архітектора, реалізація його проекту обійдеться у три рази дешевше.

«Ми не будемо створювати щось нове, а візьмемо за основу те, що є», – сказав він.

Він повідомив, що звертатиметься щодо цього питання до «мудрих людей львівської громади».

Позицію Ярослава Климовського підтримує і громадський діяч Мирослав Нагірний. Він розповів, що проект спорудження пам’ятника був схвалений ще у 1992 році. Його автором є Ярослав Климовський. Однак кілька років тому знову оголосили конкурс. Ярослава Климовського до нього не допустили.

«Жоден орган виконавчої влади не прийняв рішення про те, що робити з першим конкурсом. Це нелогічно. Тобто нема юридичної логіки у діях влади, яка організовувала новий конкурс», – зазначив Мирослав Нагірний.

За його словами, якщо пам’ятник розмістять на площі перед собором, то постать митрополита перетвориться на вартового собору.

«Його постать буде придушена величчю собору. Тому стоїть питання, що пам’ятник не має впливати на собор, а собор на пам’ятник. Це має бути два різних архітектурних рішення, які не мають мати взаємного сильного впливу», – сказав Мирослав Нагірний.

Він зазначив, що митрополит Андрей зробив багато не лише для церкви, а й для України.

«Митрополитів було багато. Пам’ятники їм можна вряд встановити у Митрополичих садах, але був один Шептицький, який дійсно був людиною вищого рівня, великим громадським діячем. Він будував школи, художні майстерні, опікувався простими людьми. Тому ставити пам’ятник біля собору означає принизити велич Шептицького», – зазначив Мирослав Нагірний.

Нагадаємо, виконавчий комітет Львівської міськради 12 грудня погодив спорудження пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому на пл. святого Юра у Львові.

Раніше повідомлялося, що навколо спорудження пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому назріває протест. Переможці конкурсу зі спорудження пам’ятника, автори проекту архітектори Ігор Кузьмак та Михайло Федик представили концепцію облаштування площі, яка передбачає фактичне знищення скверу, що запроектував автор Стрийського парку Арнольд Рьорінг.

Пізніше архітектор Ігор Кузьмак заявив, що сквер біля вишу не знищать, а перенесуть ближче до церкви.

Глава УГКЦ блаженніший Святослав (Шевчук) у відеоблозі для «Живого.ТБ» попросив тих, хто прагне допомогти у спорудженні пам’ятника Андрею Шептицькому у Львові, долучитися до цього. Бо він стане вінцем різних старань, етапів історичного розвитку, як площі собору Святого Юра, так і увінчання пам’яті Мойсея українського народу.

У Львові також створили громадську раду «Святий Юр», яка опікуватиметься ситуацією довкола будівництва пам’ятника Андрею Шептицькому поблизу собору св. Юра у Львові та упорядкуванням Святоюрського комплексу. До її складу увійшли представники інтелігенції Львова, громадські діячі та народні депутати.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: Вінничина: творчий вечір ...

КОМЕНТАРІ