На Вінниччині продовжується модернізація первинного рівня надання медичної допомоги

На Вінниччині продовжується модернізація первинного рівня надання медичної допомоги

31.12.14 11:06 0 693
Протягом 2014 року в області відкрито 21 нову амбулаторію загальної практики сімейної медицини.

Мережа медичних закладів первинного рівня представлена 33 Центрами первинної медико-санітарної допомоги, до складу яких входять 318 амбулаторій загальної практики сімейної медицини у складі центрів та 962 ФАПи.

Розвиток первинної ланки стимулював вироблення державної мотиваційної політики для сімейних лікарів, чого не було раніше.

І перш за все це запровадження в усіх районах області «Програм місцевих стимулів». Завдяки дії цих програм влада показала приклад турботи по закріпленню молодих перспективних кадрів медиків у районах та селах області. Так, за період реформування галузі 15 сімей медичних працівників отримали житло.

На сьогоднішній день у Вінницькому Національному медичному університеті ім. М.І.Пирогова в рамках програм «місцевих стимулів» за рахунок коштів місцевих бюджетів навчається 64 студенти – майбутні сімейні лікарі.

Надбавка до заробітної плати на первинній ланці дозволила збільшити заробітну плату медичним працівникам сімейної медицини майже на 10 %, в порівнянні з 2013 роком, та на 15% - в порівнянні з 2011 та 2012 роками.

Розмежування рівнів меддопомоги та відповідно бюджетів дало можливість збільшити видатки закладів охорони здоров'я первинного рівня на медикаменти на 51,7%, в тому числі для забезпечення пільгових категорій населення в амбулаторних умовах, на капітальні видатки – удвічі. Поряд з цим, зменшилась питома вага заробітної плати (при відсутності заборгованості) та витрат на енергоносії у загальних видатках закладів, що свідчить про направлення коштів на перспективні напрямки, а саме розвиток матеріально - технічної бази.

На первинній ланці відремонтовано 440 закладів, що становить 98,6 % від плану, з них 137 амбулаторій та 303 ФАПи, на загальну суму 5,3 млн.грн.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ