Обласна влада підтримує розвиток волонтерського руху на Житомирщині

Обласна влада підтримує розвиток волонтерського руху на Житомирщині

31.12.14 18:26 0 692
В облдержадміністрації 30 грудня відбулася зустріч т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Ярослава Лагути з волонтерами. На заході обговорювалася необхідність координації дій та зусиль всіх, хто надає допомогу військовослужбовцям в зоні АТО, їхнім родинам, пораненим бійцям, а також переселенцям з Криму та сходу України, котрі прибули на Житомирщину. Нагадаємо, що попередня аналогічна зустріч була 24 грудня.

Ярослав Лагута звернув увагу на те, що в нашій державі співпраця влади з волонтерами найкраще налагоджена у Вінницькій, Кіровоградській та Миколаївській областях. Посадовець наголосив: «З юридичної точки зору формалізувати єдиний центр чи штаб діяльності волонтерів досить складно. Обласна влада готова підтримувати та координувати співпрацю між волонтерськими організаціями, департаментами та управліннями облдержадміністрації і правоохоронними органами. Однак ми не маємо законодавчих важелів впливу на те, аби розпоряджатися зібраними коштами чи займатися розподілом допомоги».

Ярослав Лагута ознайомив присутніх із проектом розпорядження голови облдержадміністрації «Про сприяння волонтерському руху». Документ передбачає створення на офіційному веб-сайті облдержадміністрації рубрики «Волонтери», в якій буде розміщена інформація про організації, а також окремих осіб, котрі надають допомогу. Окрім цього, там має міститися вичерпний перелік всього найнеобхіднішого для наших земляків-військовослужбовців, їхніх сімей та переселенців. Посадовець зазначив, що всі заходи, спрямовані на підтримку волонтерського руху на Житомирщині, будуть забезпечені належним інформаційним супроводом.

Самі ж волонтери порушили ряд проблемних питань, які їм доводиться долати у своїй діяльності. Як і на минулій зустрічі, вони вкрай занепокоєні великою кількістю людей зі скриньками, які займаються збором коштів. Волонтери переконані, що це підриває до них довіру з боку пересічних громадян, адже достеменно невідомо, куди спрямовуються ці гроші. За словами громадських активістів, скриньки мають бути опломбовані, а закріплені за ними люди повинні володіти посвідченням волонтера. Всі зібрати кошти після перерахунку варто передавати через акти до єдиного координаційного центру, що об'єднує всіх волонтерів області, створення якого підтримують активісти. Окрім цього, вони переконані, що фінансові засоби мають бути акумульовані на одному рахунку, з якого спрямовуватимуться на конкретні потреби.

Як повідомили волонтери, не поодинокими є випадки, коли гроші в Житомирі збирають представники волонтерських організацій із Вінницької та Київської областей. В органах УМВС України в Житомирській області це питання перебуває на постійному контролі. Міліція готова відслідковувати, хто саме збирає кошти і куди вони йдуть у подальшому.

Волонтери підтримують ідею про ведення єдиного реєстру потреб вразливих категорій населення. Вони також виступають за раціональний розподіл допомоги військовим, аби не було так, що одна бригада має все, а бійці іншої позбавлені найнеобхідніших речей. Волонтери вважають за доцільне висвітлення їхньої діяльності і в соціальних мережах.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Ярослав Лагута наголосив, що в першу чергу волонтери мають домовитися між собою і вирішити, чи потрібен їм єдиний координаційний штаб. Лише після цього влада готова долучитися до конструктивної співпраці з ними. Т.в.о. заступника голови облдержадміністрації закликав активістів сформувати вичерпний список організацій та волонтерів, які мають намір увійти до цієї структури, а майбутні напрямки роботи обговорити на наступній зустрічі, що запланована на 12 січня 2015 року. До цього часу всі бажаючі можуть надати свої пропозиції стосовно бачення організаційної структури волонтерського руху та напрямків його роботи на Житомирщині.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині міліція ...
Наступна новина: Визначили лауреатів ...

КОМЕНТАРІ