Міліцейські лікарі Волині застерігають громадян від обмороження!

Міліцейські лікарі Волині застерігають громадян від обмороження!

02.01.15 09:38 0 791
У зв'язку із суттєвим зниженням температури повітря працівники сектору охорони здоров'я УМВС України у Волинській області звертають увагу громадян на необхідність дотримання елементарних правил поведінки.

Пошкодження тканин при дії низьких температур називається відмороженням. Проблема діагностики й лікування цих станів завжди актуальна у період холодів.

– Основною, а часом і єдиною причиною відмороження є тривалий вплив низьких температур на тканини тіла, – зауважив начальник сектору охорони здоров'я Валентин Подойлов. – Однак у розвитку відморожень важливу роль відіграють також обтяжуючі фактори, що сприяють більшому прояву й посиленню дії холоду. Серед метеорологічних факторів, що сприяють відмороженню, вагоме значення має вологість. Описано численні випадки відморожень при температурі повітря +5, +10°С. У нас на Волині вологість повітря завжди вкрай висока, а збільшення вологості повітря знижує його теплоізоляцію та сприяє підвищенню теплових витрат. З інших кліматичних факторів, що сприяють відмороженню, слід зазначити силу вітру. Люди легше переносять морозну погоду, якщо повітря сухе, малорухоме, ніж температуру, близьку до нуля, і наявність підвищеної вологості або сильного вітру.

Крім того, наголосив Валентин Іванович, велике значення має теплоізоляційна захищеність. У це поняття входить не тільки вид теплоізоляційного матеріалу, але й особливість його використання. Навіть тепле, але тісне взуття приводить до набряклості кінцівок, порушенню кровообігу в них і тим самим сприяє виникненню відморожень.

Не варто забувати і про загальну опірність організму. Нерухомість людини, затуманення свідомості, різні екстремальні стани (важка травма, поранення), а також хронічні захворювання серця й судин із недостатністю кровообігу також сприяють виникненню відмороження й збільшують його силу.

– У розвитку відмороження велике значення має алкогольне сп'яніння, – наголосив керівник міліцейських лікарів. – Дія алкоголю підвищує тепловтрати внаслідок розширення шкірних судин і підвищеного потовиділення. Сприяє відмороженню також тривале розслаблення мускулатури при змушеному положенні, максимальне згинання кінцівок у суглобах.

Що слід зробити при отриманні холодової травми?

Насамперед необхідно розігріти та розтерти ту частину тіла, яка піддалася дії низької температури. Але не слід розтирати снігом, оскільки можна травмувати шкірні покриви і занести інфекцію. Краще зробити це м´якою тканиною, 70-відсотковим розчином спирту. При відчутті болю на шкіру можна нанести зволожуючий крем або знеболювальний гель.

– Сподіваємося на те, що наші поради стануть вам у пригоді, а відтак допоможуть зберегти здоров'я і життя, – підсумував Валентин Подойлов.

СЗГ УМВС України

у Волинській області

(За матеріалами СОЗ)
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині під час ...
Наступна новина: В Житомирській області під ...

КОМЕНТАРІ